söndag 17 juli 2016

En suck av lättnad.Sydsvenskans Sommarakut del två rör ett ämne som förstört många utflykter, nämligen: är det farligt att äta ostmackor med sand på?

Jan Brun är specialistläkare i Gastroenterologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset: -Det är helt ofarligt så länge det inte finns avföring från djur i den. Sätter man i sig sand som ser okej ut är risken mycket liten att må dåligt efteråt. Det är emellertid godare med ett par skivor gurka ovanpå.

Hur mycket sand klarar man av att äta?– Magsäcken är mycket tänjbar och man skulle kunna få plats med kan flera liter.Vad händer om man äter för mycket?– Det första som händer är att man blir mätt och kanske lite illamående. Man blir trög i magen eftersom sanden är tung och inte sköljs ut lika lätt som vätska. 

2 kommentarer:

 1. Ännu ett "nytt" medicinskt upptäckande/rön...
  Ibland ångrar jag mig,att inte redan för 60-70 år sedan gick ut med denna min redan då upptäckta sann(d)a theori.
  Vilket ju hade inneburit betydligt minskad skada,för hela mänskligheten.
  Som ren amatörinternist,vore jag kanske då även
  ett intressant namn,för "Sommarakuten"....

  SvaraRadera
 2. Ja Lars...om jag var amatörodontolog skulle jag kanske kunna ge råd om faran med sandätning under en hel sommar.
  Efter konsultation med min bror så skulle långvarig sandätning kunna ge upphov till akut tarmvred..men jag är övertygad om att det är inte Svenska folkets största problem i nuläget....alla knivskärningar, rån av pensionärer, skottlossningar, mord och frekventa stenkastningar mot blåsljuspersonal är ett betydligt större problem...!!

  Stefan H

  Stefan H


  Stefan H

  SvaraRadera