lördag 19 mars 2016

Är dagens barn mer trögfattade och dummare än nånsin?


Miljonsatsningar, "nytt sätt" att arbeta, specialpedagoger, och läs-"inspiratörer" behövs nu till skolans yngsta för att "knäcka koden" till att lära sig att läsa. 

Den stora ambitionen är att alla barn ska ha lärt sig läsa när dom lämnar lågstadiet......

Hmmmmm. 

Wikipedia: Läskunnighet är ett begrepp som först användes i samband med talförståelse och beräkningshjälpmedel så tidigt som 8000 f. Kr.

Sedan Johannes Gutenberg under 1400-talet uppfunnit boktryckarkonsten började den breda massan människor för första gången lära sig läsa. 

I Sverige (inklusiveFinland) var läskunnigheten tidigt mycket hög. Redan i kyrkolagen från 1686, när husförhörssystemet inrättades, ålades klockaren att lära alla barn i församlingen att läsa. Läskunnigheten var därför allmän i Sverige redan på 1700-talet, vilket är mycket tidigt sett ur ett internationellt perspektiv.

 I mitten av1800-talet började läskunnigheten på allvar bli allmänt spridd i västvärlden. 

Så. Vad är problemet med de svenska lågstadiebarnen idag??


9 kommentarer:

 1. Tar dj-t illa upp att du illustrerar med en vänterhänt kis!
  Det skulle inte da Vinci göra.
  Han skulle bara le i mjugg.

  Jungman Jansson

  (skämtar bara...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt. Denna minoritet är alldeles för tillbakahållen. Dom måste ut och kräva inkvotering och sin beskärda del av vab-dagar. Förlåt!

   Radera
 2. Problemet är och kommer alltid vara för stor Invandring De behöver ej lära sig svenska, vi håller med tolk för folk som varit här i 30 år. Vi håller med Mat. Vi håller med bostad. m.m
  sz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så undrar Löfven varför folk betalar tusentals kronor för livsfarliga smugglarresor. För många ter dig sig säkert som en minimal insats för hela släktens livsförsörjning.

   Radera
 3. O jävlar! Läsförståelsen är värdelös. "Varför då?" frågar sig nån högrövad politiker. Jo, "för att illbattingarna lär sig läsa för sent", säger en annan idiot. Allt detta för att man inte vill/kan tolka statistiken rätt. Svenska barn utsätts för en helvettes stress redan på dagis ang. läsning. Bara för att de slängs ihop med en stor jädra klick utlandsfödda som ligger ljusår ifrån svenska språket. Lägg där till en av världens mest flummiga, pedagogiska, inlärningssystem....

  Bäddat för katastrof i vanlig ordning.

  El Presidente

  SvaraRadera
 4. Lågstadiebarnen har utvecklats så snabbt att hjärnan växt ut till skäggstubb!
  Därav avtrubbningen av hjärncellerna.
  Jossahannanon...

  SvaraRadera
 5. "Så. Vad är problemet med de svenska lågstadiebarnen idag??"

  Det är inga problem med de SVENSKA lågstadiebarnen. Det är de osvenska som utgör problemet.

  SvaraRadera
 6. Det är stora problem med de svenska barnen, svenska barn med svenska föräldrar som varit svenskar sedan hedenhös.
  Idag är majoriteten av barnen uppkopplade alltför stor tid av dygnet. De läser inte böcker, pratar inte med äldre människor, lär sig inget av omgivningarna, går aldrig ut i naturen, upplever och lär sig samtidigt.
  Och roten till allt är den där förbannade datorn, mobilen, smartfån o allt vad det heter.  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, Karin!
   Utan den f-de Datorn, internet, bloggar etc skulle vi ju inte ha en chans till att veta vad som i samhället sker! Ja, i verklighet!
   Och jag inte helt vänskapligt kunna korrigera ditt inlägg...

   Jungman Jansson

   Radera