torsdag 8 oktober 2015

Svetlana Aleksijevitj - om sovjet och den kommunistiska utopin. Och de skrämmande parallellerna till EUs mångkultur idag.

 Ur Nobelpristagarens bok "Tiden second hand": 

- Homo sovieticus. Vi har ett speciellt förhållande till döden, och de ord som ständigt återkommer "skjuta", "arkebusera, "likvidera", "avrätta", eller andra varianter av sovjetiskt försvinnande som "arrestering", "tio år utan rätt till brevväxling", "emigration".

Sovjetmänniskorna kan indelas i fyra generationer: Stalingenerationen, Chrustjovgenerationen, Brezjnevgenerationen och Gorbatjovgenerationen. Jag tillhör den sista. Vi hade lättare för att acceptera den kommunistiska idéns misslyckande, eftersom vi inte upplevt den tid då idén var ung och stark och de utopiska drömmarna ännu inte hade förlorat sin magi, ungdomsromantiken om den blodiga kommunismen.

-I över tjugo år har Svetlana Aleksijevitj rest runt i de forna Sovjetrepublikerna och sökt upp kvinnor och män ,med olika bakgrunder och erfarenheter, Hon har pratat med förlorarna - gästarbetarna, barnhemsbarn, anhöriga till självmördare och många, många fler. Av dessa tusentals röster har hon skapat et körverk om den socialistiska utopin, om kaoset som följde och om det tilltagande politiska förtrycket av idag.

2 kommentarer:

  1. Hur kan den kommunistiska nobelkomitten ge pris till nån som kritiserar kommunismen?
    Blir Åkesson inbjuden nu?

    SvaraRadera
  2. Till och med gammelmedia!! Vad händer!?

    SvaraRadera