fredag 4 september 2015

Helvetesdygnen.



Måndag 11.39.
Min husläkare ringer. Nervös: "Ehhh, jo, förändringarna och den oregelbundna strukturen i skelettet som röntgen visar.. ja,..... du har en tumör.... Är du ensam? Blir du orolig? Men förresten du kan avbeställa sjukgymnasten, för det hjälper inte på tumörer ".



Torsdag 12.17.
Min husläkare ringer efter svar på magnetröntgen. Nervös: -"Det var ingen tumör! Du har ingen tumör!! Det var väl skönt!! Nu är du väl glad!!!! Det är viktigt att du kommer till sjukgymnast så fort som möjligt!!" 

Som en skojsig Jack in the box, liksom. Jag var grymt lättad såklart, lyckligare finns inte! Men inte road. Tänkte; kom ut till ön du doktorn, så ska jag hålla ditt huvud under vattnet ett bra tag, så kan du få känna på dödsångest.

Tillbaka till måndagen. Vad gör man när ens läkare en förmiddag ringer med ett iskallt skelettcancerbesked. Sätter sig ner och funderar på vad man ska ha till middag? 

Nä. Man är panikslagen och har tusen miljoner frågor och kastar sig över google, och där hittar man massor. Som givetvis i den stunden stämmer exakt: "Oförklarlig smärta som inte går över är det vanligaste symptomet på skelettcancer. Så som oförklarlig värk i armar, ben och rygg. Värken är oftast som värst på natten. Oftast så uppstår sekundär skelettcancer genom spridning från cancer på någon annan del av kroppen. Vanligast bröstcancer eller prostatacancer." 

Jag började fundera på hur helvetiskt ont det kommer att göra, hur behandlingarna kommer att påverka, hur länge jag kan leva, vem som ska bära mig till toa när jag inte klarar mig själv.  Jag satt så fast i förlamningen, gick och handlade och visste inte vad jag köpt. Körde bil och visste inte vilken väg jag körde på.... 

Idag fredag och jag börjar ta till mig det nya lugna beskedet - JAG ÄR RIKAST I HELA VÄRLDEN! Allt annat är oviktigt.

Men vad säger ni, vad gör jag med husläkaren från hell? 


15 kommentarer:

  1. Skelettcancer är relativt ovanligt...tror den står för 1% av alla cancer. Du borde tala om för din idiotläkare hur jävla illa han gör folk genom att slänga ur sig helt overifierade diagnoser. Du borde säga till honom att han kanske borde få smaka på sin egen medicin så att han får lite medkänsla, att han inte borde arbeta med människor. Du borde be fanskapet att dra år helvete! Jag är så jätteglad för att du är frisk Carina. Du kliver dock ur denna grymma erfarenhet rikare och tacksammare, kan jag tro. Livet är underbart. All kärlek till dig <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bara instämma med Tina...
      Det du skall göra är,att skicka en bukett blommor till din f,d, "husläkare",med ett handskrivet kort. "Tack för en urusel medicinsk rådgivning,samt din diagnos",/Din f.d. patient Carina.

      Radera
  2. Delar din heliga ilska. Har också under dessa dagar fått andra "historier" om liknande. En man som dömdes till cancer i bukspottskörteln inleddes på stark medicinering. For till Finland, för ett andra omdöme, de förklarade mannen frisk och avbröt medicineringen. Ingen cancer. En annan man med prostatacancer ombads ta med sig familjen till vårdcentralen för dödsbeskedet, han lever fortfarande åtta år efter......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske känns som att vinna högsta vinsten på lotto...eller kanske möta Gud eller något annat överväldigande....jag gläds med dig...
      Stefan H

      Radera
    2. Du kanske kan skriva följande..."Man lär av sina misstag sa igelkotten och klev av rotborsten..!!
      Stefan H

      Radera
    3. Hahaha-ha, Björn och jag tackar för gott skratt!

      Radera
  3. Grattis till det sista beskedet!
    Hoppas nu bara att geniet inte ringer igen...
    Enligt mitt sett att se det hela: ofattbart klantigt skött!
    Nyexaminerad somalier?
    Naturligtvis finns svenska klantskallar ävenledes...
    Tanke: borde nog se till att vara mer tacksam för hälsan än jag är.
    Lätt taga det för givet...
    Egoistiskt: då bloggar du vidare...
    Jungman Jansson

    SvaraRadera
  4. Skönt att det inte var allvarligt.
    Mer än att du har allvarliga problem med din husläkare?
    Finns alternativ så du kan lista dig hos annan?

    Hoppas du får en riktigt härlig helg och kan njuta av tillvaron med nära och kära!
    <3

    SvaraRadera
  5. Eftersom det inte fungerar att skicka länkar så gå in på
    "varg i veum" så får ni reda på hur det ligger till.

    SvaraRadera
  6. Hej

    Det var ett bra besked.

    Ang husläkaren.
    Besked av allvarligare slag GAV JAG ALDRIG PER TELEFON. Ej heller på enbart röntgen. Diagnostik bygger (bortsett från ortopedi) på flera olika undersökningar som sammanväges.

    Rösta med fötterna..............

    mvh

    Peter Dahl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har hellre aldrig hört att en läkare ringer upp en patient,och frankt förklarar att denna lider av en dödlig sjukdom !
      Oootrooligt felsteg,som borde leda till en anmälan !

      Radera
  7. Soliga kommentarer som gör mig jätte-, jätteglad. Och rätt, vi bör vara tacksamma att vara friska lite till mans. Hälsan är nummer ett! Och Peter, killen försvinner från kliniken i morgon, för han ska på ett halvårs utbildning. Min förhoppning att han lär sig allmänt vett, så ingen ska behöva drabbas av så felaktig diagnos.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glad att du är frisk!!! Du är ett ljus i mörkret för många. Men vad var det för en husläkare? Svenskt leg? Håller med andra här att det borde anmälas!!
      kram från A

      Radera
  8. Ett "Grattis" känns väl inte helt korrekt att använda i situationer som denna, men det är väldigt glädjande att svaret var negativt. Bättre gåva en så inför helgen går väl knappast att få.

    Huruvida läkaren följt regelverket, om det nu ens finns ett sådant för hur man lämnar dystra besked, vet jag ej. Däremot så var det milt sagt okänsligt. " Blir du orolig nu ..." "Nä inte alls, Som jag längtat efter att få cancer jippi " Dj-vla stolpskott, En anmälan kanske skulle få vederbörande att ändra beteende. Själv har jag förmånen att ha haft samma "husis" sedan 1994 och som många redan skrivit, det är fritt vårdval.

    Beträffande din ryggproblematik, så kolla om det finns sjukgymnast med Ortopedisk Manuell Terapi-utbildning i bagaget. Förutom de sedvanliga kunskaperna, så har de kompetensen att kunna "knäcka" bort låsningar. En vanlig, generell, orsak till ryggbesvär är ofta en för dålig bålstabilitet. Så be dem att kika på det.

    /Plutten

    SvaraRadera
  9. Skön helg Carina, njut nu med din Björn och glöm allt vad sjukdomar heter. Känner också lättnad att det inte var nåt.

    SvaraRadera