onsdag 25 mars 2015

Vårfrudagen - våffeldagen.


Vårfrudagen – Marie bebådelsedag – är en kyrklig högtid som historiskt sett också markerat vårbrukets början. I evangelierna berättas att ärkeängeln Gabriel nedsteg till Maria och meddelade att hon skulle föda Guds son nio månader senare. Dagen kallas därför i den kyrkliga kalendern för Marie bebådelsedag. Dagen firas också till minne av ett av kristenhetens stora mysterier, jungfrufödseln, den infaller den 25 mars, nio månader före juldagen då Jesus sägs ha fötts.
Vårfrudagen användes även för vädertydor och betraktades som en vädermässig vändpunkt. Så mycket snö som det fanns på taken denna dag, skulle det också finnas på marken till Valborg.

Språkligt sett har ordet ”vårfrudag" ombildats till ”våffeldag”, som förknippas med att vi äter våfflor.....

I Mellerud har de tagit den gamla kristna högtiden ännu ett steg längre - de har en fajt med Norge om vem som egentligen uppfann korv i våffla.
– Mellerud är mycket stolta och överraskar besökarna med denna specialité.I Norge har man ketchup och senap, men i Mellerud äter man korven med potatismos, sylt och gurkmix i våfflan. 

Hmmmm. Om denna märkligt hedniska utveckling fortsätter så misstänker jag att inom några år kommer svenskarna att vara stoltast över att servera kebab i våfflan.

2 kommentarer:

  1. Våffla med rökt renbog är bland det bästa man kan äta

    SvaraRadera
  2. Se där, mycket kvar att uppleva!

    SvaraRadera