fredag 6 mars 2015

Metro skapar hat mot Victor Ganguly.

Metro hade igår som huvudnyhet: "Rasistattacken mot Victor, 20".  Man blir ju förskräckt över den skrikande rubriken, förväntar sig nåt i stil med IS som knuffar homosexuella från tak, eller ...ja, ni vet.... vi har ju tvingats vänja oss vid olidliga grymma och bestialiska hatattacker. 

Men, metros rasistattack handlade om en äldre kvinna som ville sitta på platsen bredvid Victor Ganguly i tunnelbanan, men hans väska ockuperade sätet, så resolut flyttade hon ner hans väska på golvet.   Victor Ganguly blev irriterad på kvinnan som flyttat hans väska utan att tilltala honom, så han sa säkert ett par väl valda ord. Och då svarade kvinnan bitskt: ”Det var som fan, du kunde svenska”. 

Detta var den chockartade och braskande storyn bakom rubriken. Jag noterade att kommentars´fältet var stängt - såklart - och tänkte på hur samhället har blivit. Hur det åtminstone i storstan finns en sån iskall och rå ton mellan människor, så man trillar baklänges. Det är långfingrar, knuffar, strid om vem som ska vika undan, mördande blickar och ilskna kommentarer. Vi är alla drabbade, ingen kommer undan. Jag är fitta, andra är jävla russin, blondinpucko, pancho, gubbjävel,svenne, hora, bögjävel osv, osv. Det är bara att svälja, att säga emot kan i värsta fall leda till en kniv i magen eller ett skott i huvudet. 

Så, många har reagerat starkt på metros befängda uppförstoring av ett för oss härdade, ändå rätt trivialt vardagstugg. Det är inte vardagsrasism, det är vardagshat mellan alla. Och detta har givit metro ytterligare ett tillfälle att peka ut icke-vita som stackars offer, och oss svenskar som ohemula rasister. Dagens första nyhet på metro är således: 

"Hatet efter rasistattacken mot Victor, 20: ”Ni ska alltid dra rasistkortet”

Efter att Victor Ganguly, 20, berättat om hur han utsattes för vardagsrasism på tunnelbanan så har reaktionerna rasat in. ”Patetiskt försök att få rubriker” och ”sådana som ni drar alltid rasistkortet”, har det stått i några av meddelandena som trillat in i Victors inkorg."

Vad än metro menar med sitt gemena försök till polarisering, så är det ett verkligt djupt lågvattenmärke. Och jag lider med Victor Ganguly, som så hänsynslöst utnyttjats av metro i simpel populism. Victor Ganguly borde ha givit damen ett moget och bildat svar, inte sprungit till media med svansen mellan benen. Då hade i bästa fall båda lärt sig nåt. 

Men metro stått utan godhetsguldstjärna.

3 kommentarer:

  1. Damen gjorde det förbjudna, redan innan hon yttrade dessa ord..
    Har gjort samma sak på bussen Arlanda
    -Kista, EN enda ledig plats och där står en väska tillhörig tjejen i sätet intill. Jag frågar, "har den här väskan biljett?? "Öhhhh, nej".
    Tar då väskan och ställer den i knät på tjejen och sätter mig på den nu lediga platsen.
    Sur och trött efter en veckas tj-resa i US..
    Förresten, det blev ingen konversation under resan med min medpassagerare .

    SvaraRadera
  2. Förbannat respektlöst ofog, och kvinnan var nog inte värd en konversation......

    SvaraRadera
  3. Metro är en PK-megafon av Guds nåde, värre än både Aftonslasket och Spexpressen. Lever på annonspengar och trumpetar ut PK-patraskets lögner över intet ont anande nyhetstörstande läsare.

    SvaraRadera