måndag 27 oktober 2014

"Etableringslotsen" åker utomlands,


och arbetsförmedlingen, dvs vi, betalar.
"Etableringslotsar" skapades för att vara en länk mellan nyanlända -  i huvudsak från Somalia, Afghanistan och Syrien  - och arbetslivet. 

Men.

Lotsarna har sett egna gyllene tillfällen, ju fler "kunder" desto mer snabba cash, så de nya lotsentreprenörerna raggar hejvilt kunder på orter utan kontor, på asylboenden och på utbildning i svenska för invandrare.

En lots insåg livets möjlighet till nya enkla inkomster och gav "kunden" låtsasanställning för att kunna dela på bidragspengar från Arbetsförmedlingen. En annan lots har krävt nyanlända på pengar och mutor för att över huvud taget lyfta ett finger.
Flyktingar har med "förbindelser" tvingats att stanna kvar hos lotsen, trots att systemet ska bygga på valfrihet. 

Många flyktingar har uppgett lotsens hemadress som sin egen, I ett fall har en lots upplåtit en lägenhetsadress till 67 personer. En lots har också upplåtit en företagslokal som folkbokföringsadress åt 14 personer. 

De som så urbota korkat  jämför invandringen med svenskar som utvandrade till USA, kan gärna ställa sig frågan om svenskarna då därborta tvingades arbeta för överlevnaden, eller om de kämpade sig dit för att blåsa skjortan av skattesystemet och sno av amerikanerna så mycket gemensamma pengar de bara kunde.

Så, då lägger vi ner lots-skiten. Eller?  Njaaa. Först ska "systemet utredas, sedan ska det förändras till ett behovsprövat system 2016.Men först i nästa steg kan det bli tal om ett avskaffande. Något slutdatum är inte satt."

Folkuniversitetet säger att deras etableringslotsar är "erfarna och engagerade. De har själva utländsk bakgrund, och har stora lokala nätverk som de gärna vill dela med sig av. De har mycket goda kunskaper om det svenska samhället och arbetsmarknaden." You bet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar