söndag 6 oktober 2013

Yahya Hassan avfyrar en skoningslös salva mitt i bröstet på de uppblåsta PK-dårarna.



»Jag är fucking vred på mina foräldrars generation, som kom till Danmark i slutet av 1980-talet. 

Den där gigantiska gruppen invandrare, som skulle föreställa våra föräldrar har totalt svikit sina barn. Så snart våra föräldrar landade på Kastrup, var det, som om deras roll som föräldrar upphörde. Sen kunde vi se våra pappor passiviseras och ruttna med socialbidrag i soffan och med fjärrkontrollen i handen. Vid sidan av en desillusionerad mor, som aldrig sa ifrån. Vi som missade utbildning och blev kriminella , vi blev inte svikna av systemet - men av våra föräldrar. Vi är den föräldralösa generationen. Orden kommer från den 18-årige Yahya Hassan, som nu debuterar med en diktsamling.

Det värsta av allt var att våra föräldrar rent faktiskt hade tid med oss, men använde den på annat. Männen spelade kort, satt i moskén och såg nyheterna från mellanöstern, medan kvinnorna skvallrade och sprang på realisationer. Jag är uppfostrad med stryk i Danmark, systematiskt misshandel och tortyr, precis som alla mina vänner. Det är sjukt, de kunde inte hjälpa oss med nåt, så de övergav oss, de var bara åskådare som ibland klippte till oss för att låtsas vara föräldrar, och det gör mig ont. Det är detta jag angriper i mina dikter.

Bedrägeri finns överallt i gettona. Titta bara på hur många män i underklassen uppfattar välfärden och staten. Samtidigt som vuxna män kan recitera hela Koranen, går i moskén flera gånger om dan och spelar heliga, finns det inget straff för att sno, och bedra hela systemet."

Tack Yahya Hassan. 

Men utan såna som Ullenhag, Reinfeldt, Romson, Löfvén, Helin, och de andra förrädarna, hade era föräldrar aldrig kunnat överge er. 

Och raserat era, och våra, liv och framtid.


3 kommentarer:

  1. När jag lyssnade på P1 i morse fick jag insikt i varför PK-dårarna fungerar som de gör: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/252863?programid=1165&playepisode=252863 De saknar helt enkelt förmåga att filtrera, sortera och prioritera intryck.

    Alice Bah Kuhnke, från Disneyklubben till generaldirektör för Ungdomsstyrelsen, man tar sig för pannan. Plötsligt inser man också varför i h-vete vi betalar så höga skatter.

    Man kan också konstatera att sagoberättarna vet hur man lurar upp en kafir på läktaren.

    SvaraRadera
  2. Synd att Yahya Hassan inte får mer uppmärksamhet i Sverige! Blev förbluffad när jag läste artikeln (med google translate). Som invandrarbarn så förstår jag exakt vad han menar även om jag inte delar hans erfarenheter. Men jag tycker också att samhället har svikit mycket för att man vägrar tänka i andra banor. Skulle jag läsa upp den artikeln för mina kurskamrater hade jag bara fått onda blickar. Så många som vill rädda världen men inte kan något om den. Så många som bryr sig om "flyktingar" men inte bryr sig ett dugg om att många invandrarbarn inte har samma frihet och möjligheter i livet som de själva, svenska barn (rent generellt). Här är min favvodel i artikeln.

    »Min generation har ikke magtet at tage kampen med det kæmpe svigt, som deres forældre har vist dem. Især de veluddannede og såkaldte intellektuelle nydanskere har ikke levet op til deres ansvar om at udfordre, kritisere og italesætte de problemer, som vi har gået igennem med undtagelse af få stykker i den offentlige debat. De er verdens bedste kritikere, når det kommer til menneskerettigheder og krige i Mellemøsten, men når det kommer til deres egen baghave, er de stumme og passive«.

    Ovan är min favorit stycke i artikeln eftersom den är såå viktig och aktuell i dagsläget. Hur många "antirasist-profiler" med utländsk bakgrund passar inte in i den kategorin som beskrivs ovan? Jag har alltid upplevt att många som får lite medieutrymmet verkar nästan dölja allt det som Yahya Hassan tar upp. Det Yahya pratar om skulle jag vilja påstå minst 80% av invandrarbarn från MENA, Balkan och Afrika vet exakt vad det handlar om men vägrar kritisera, reflektera men framförallt erkänna för sig själva. Behran Miri är en väl en typ som jag ser som falsk! Skriver många krönikor och får mycket uttrymme men har aldrig använt det för att stå upp för invandrarbarn, på riktigt utan bara använt det för att attackera och hacka på Sverige och den svenska rasismen. Jag har alltid undrat varför han aldrig skriver om barnmisshandel som är så vanligt och varför han inte bryr sig om hedersproblematiken?!


    Ursäkta min roman! :) Allt gott

    SvaraRadera
  3. Underbar roman! Sprid klokskapen!

    SvaraRadera