torsdag 19 september 2013

Johanna Frändén, Johanna Frändén...Nu har du råkat tänka igen.

I sin iver att vara bäst korrektast är Johanna Fränden på aftonslasket precis som sina krönikörkollegor oöverträfflig. Idag har hon hittat en liten faktaruta från Svensk ­fastighetsförmedling i Malmös prospektsbeskrivningar att hata. 

Vad har då Svensk Fastighetsförmedling dristat sig till för att få Frändéns lockar att rakna till ut i luften stående stripor?

Jo, de har lagt ut tabuinformation till eventuella köpare av bostad om ett område i Malmö, där det märkligt nog fortfarande bor människor av vanligt skånskt ursprung.

Ja, milde tid, ty de typiska namnen i området är "Carl och Catherine, och de är intresserade av näringslivsfrågor, samhällsekonomi, konst och utrikes­politik. De läser morgontidningen och resemagasin, tittar på ekonominyheter, debatt­program och golf. De gillar gott vin och snygga klockor."

Usch´. Sicka grisar.

För Frändéns och hennes kompisar är detta ett hatsläkte som man genom etnisk rensning hoppats redan dött dödens död. Där vill man för sitt liv INTE bo.

OM SF, däremot hade skrivit i sin faktaruta att de typiska namnen här är Cantwell, Kadhammar, Swedin och Lundell, och de är intresserade av att blunda för verklighet och det uppenbara, samt att leva på att förneka och förvränga fakta, då hade det varit en annan femma. Somrarna spenderar de med grillning av lammkotletter på sina innerstadsgårdar med BIB, och diskussioner med likasinnade kamrater.  I vissa extra behjärtansvärda fall masar de sig ut i fackeltåg och med plakat mot oliktänkande. De läser bara sin egen tidning eftersom det ändå bara står likadant i alla konkurrerande medier.  Krogen går de på i sitt eget område, man ska ju inte utmana ödet, och där kan man kosta på sig en vräkig representationsmiddag i justa vintagekläder. Sen somnar de med kulturdelen.

 Alltså i Frändéns ögon "lite som folk är mest".


5 kommentarer:

  1. Det där ordet "sicka"
    Skulle det inte på riktig skånska uttalas som sickna?Bara för ordningen skull ,alltså.
    Katinka Glahd

    SvaraRadera
  2. Ha,ha, Katinka, du är nog nuförtiden mer expert än jag, men nog sjutton säger både mamma och jag sicka.
    Nån mer skåning här som kan det mustiga tungomålet från söder om landsvägen? Jag tror inte det är du käre Länsmansdjäveln!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 'Sicka nårra' sade min mormor ibland. Hon är bördig från Kattarp.

      Radera
  3. Ja, jag menar blott detta! Tack för kommentar, Anders, det finns mycket stora dialektala skillnader i skånskan. Bara km ifrån varandra.

    SvaraRadera