torsdag 29 augusti 2013

Hör du, du Ullenhag, var finns din berömda solidaritet nu? del II Viktig kunskap.


Bländande artikel av Jenny N Grenzelius om vårt nya Sverige. Och hur barn, som växer upp här i vårt fria jämlika land, har det.

"En 19-årig flicka tvångsomhändertas mot sin vilja för att skyddas mot sin familj.
Förvaltningsrätten anser att hon riskerar att skadas av pappans värderingar.


Sedan fyra år tillbaka har den nu 19-åriga flickan varit omhändertagen för att hon inte ska utsättas för det hedersvåld som är förhärskande i familjen. År 2009 omhändertogs hon akut enligt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, efter att det framkommit att flickan har blivit slagen, kränkt, levt under ständiga restriktioner och med en oro över att bli bortgift.
Socialen har sedan omhändertagandet träffat hennes pappa vid tolv tillfällen utan att han på något sätt har ändrat sin inställning till de normer och värderingar som finns i det svenska samhället.
Flickans familj är, enligt socialsekreteraren, mycket traditionell, religiös och konservativ med starka hedersnormer. Pappan beskrivs som kontrollerande med starka åsikter om de kulturskillnader som han anser finns. Han skulle betrakta sin dotter ”som död” om hon badade i bikini, tittade pojkar i ögonen, hade en pojkvän eller valde sin partner själv.
På senare tid har flickan själv önskat att få flytta hem till sin pappa och styvmamma igen. Hon anser att pappan har blivit mycket snällare och säger att han nu tillåter henne att studera. Pappan har ställt ett ultimatum om att hon måste komma hem ifall hon vill ha fortsatt kontakt med sin familj och släkt.
Flickan bestrider socialnämndens ansökan om tvångsomhändertagande. Socialnämnden anser dock att flickan står under så stark påverkan av sin familj att hon inte klarar av att välja bort sin familj. Nämnden anser att ett sådant val är en för tung börda med panik- och krisreaktion som följd för en ung person.
Därför åberopar man LVU:s tredje paragraf som säger att vård ska beredas för unga som utsätter sin hälsa eller utveckling för påtaglig risk att skadas genom missbruk, brottslighet eller något annat socialt nedbrytande beteende. Förvaltningsrätten i Linköping har valt att gå på socialnämndens linje när de ser flickans önskan om att flytta hem igen som ”socialt nedbrytande beteende”. Därför omhändertas flickan även fortsatt enligt LVU.


Jenny N Grentzelius
011-200 180 jenny.grentzelius@nt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar