måndag 8 juli 2013

Hur vill turister bemötas?


Förra året blev fransmän valda till världens mest otrevliga mot besökare. Men det vill man ändra på, så Franska statens Turistbyrå har tillsammans med Paris handelskammare lanserat guiden och webbsajten Do you speak touriste? 

Målet är att lära fransmännen att bli goa, personliga och service-minded.
Guiden delar därför upp världens olika besökare enligt olika stereotyper. Amerikaner sägs vänta sig snabb service, tyskar tycker om när det är rent och att man skakar hand, spanjorer vill gå på sådant som är gratis och italienare utforskar gärna mycket men är också otåliga, samt tycker det är roligt om man uppmärksammar deras barn. Brittiska turister vill att man ska använda deras förstanamn. Brasilianare tycker om fysisk kontakt och kineser vill framförallt lyxshoppa. 

-"Man välkomnar inte en japansk turist på samma sätt som en italiensk, man måste ta hänsyn till olika koder och anpassa sig", säger Jean-Pierre Blat på Paris Turistbyrå.

Som att svenskar är otroligt lättkränkta, inte tar kvinnor i hand, och fastar under sin stora helg ramadan.



4 kommentarer:

  1. Å andra sidan, är vi inte alla fransmän när vi trampar fransk mark? Så funkar det ju här i sverige... och vi har ju aldrig fel! Kanske är det bara så i sverige. Då har ju våra eminenta EU-delegater ytterligare något att sätta tänderna i. EU ska minsann inte komma undan. Det där med att det finns olika "koder" och att behöva "anpassa sej" är ju hos oss enbart ett tecken på rasism och främlingsfientlighet. Så kan vi inte ha det i något EU-land överhuvudtaget.

    Skogis.

    SvaraRadera
  2. Koder och anpassning är vedertagna faktum, och funkar överallt utom i Sverige.

    SvaraRadera
  3. Att Frankrike skulle vara ovänligt håller jag inte med om.Det man kanske märker är att de inte gärna talar främmande språk.Sen är det väl stor skillnad på Paris, med 8 miljoner invånare och andra städer.
    Nu är ju inte arabvärlden något turistområde precis,men där får du verkligen känslan,att tillhöra tredje klass...oavsett vilket språk man söker tala med dem !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har blivit oerhört arrogant bemött i Paris, en lång period var jag i Paris en eller två gånger i veckan, men när jag åkte kanalbåt vid den lilla medeltidsstaden Carcassonne var det mycket annorlunda och vänligare. Så det är säkert så, Lars, att Parisarna ger Frankrike sitt dåliga rykte. Men jag kan inte tänka mig att den nya befolkningen löser det med artighetskoder mot resande från andra kulturer och länder.......
      När det gäller Beirut, så ser befolkningen på en som ett mycket nödvändigt ont för att gneta ihop till turistfinanserna, men säkert är det trots allt än idag om du frågar mig. I arabländer aktar folk sig för att begå brott.

      Radera