onsdag 5 juni 2013

Det här med muslimer. Varför förgiftar och lemlästar muslimer varandra?



Staden al-Qusayr kontrolleras nu åter helt av styrkor lojala till Assad-regimen. Rebellerna bekräftar att de har dragit sig tillbaka, och hävdar att hundratals människor dödades när regeringsarmén och allierade Hizbollah-krigare angrep staden.
Men varför strider sunni och shia emot varandra?

Jag googlar och hittar en sunnimuslims egen förklaring:
-"De grundläggande trosuppfattningarna är generellt de samma.Skillnaderna ligger mer i vilka lärda man följer idag. Splittringen skedde redan efter profeten Mohammeds död då shia anser att profeten utsett sin efterträdare i att leda folket i Imam Ali, medan sunni anser att det var AbuBakr som skulle vara ledare.

Ledaren är den som sedan har återberättat profetens gärningar och uttalanden (haditherna) och tolkat dessa.
Det är väl där den största skillnaden ligger. Vilka återberättade hadither som anses vara trovärdiga.

Shia och sunni är väldigt olika, shia följer helt andra saker. Shia gör saker emot islam. Tex har de an gång om året de slår sig själva, ashoura heter den dagen. Många shia dyrkar profetens 2 släktingar Ali och Husesyn, trots ingen annan än Allah får dyrkas. Sunni slaktar kött i Allahs namn, många shia slaktar i Allahs och Husseins.

Muslimer tror att Adam är den första människan som skapades, shia har en hadith där de påstår att profeten sagt jag och Ali skapades innan Adam, från samma ljus, trots att det är änglar som är skapade från ljus inte människor. Sunni och shia ber också på olika sätt. Shiter brukar ha en sten eller figur framför sig som de ber mot. Många av dom ber 3 ggr om dagen istället för obligatoriska 5. De ber fadjr för sig, slår ihop dohor och asr till en bön och Maghreb och isha till en, som man annars gör i undantag tex när man är resande." 

Plötsligt blev allt kristallklart. Hur ska man kunna låta bli att spränga småbarnsfamiljer i luften, när deras föräldrar ber på et annorlunda sätt, och inte tror att Adam skapades först.




3 kommentarer:

  1. Man ska inte kalla någon en idiot, för det är egentligen en term för ett gravt mentalt handikapp.

    Men är det ändå inte den rätta termen för dessa människor som allvarligt tror på ovanstående och lever efter det? Nuförtiden?

    SvaraRadera
  2. Hur ska det gå med ett folk som saknar bildning, i språk, geografi, historia, matematik m.m, m.m bara i sin egen tolkning av en religion.

    SvaraRadera
  3. Freddes drömundersåtare?
    Hans son går i faderns spår.
    Vem betalar hans lön när dags?
    Saudi?

    SvaraRadera