lördag 11 maj 2013

Bakom flötet.



5 nät låg ute över natten, vi hade spottat tre gånger på vakarna, och haft fiskehattarna på oss, så det vattnades i munnen redan när vi vaknade, drog på jeansen, och vittjade näten. 

Lång näsa fick vi. 

Två abborrar, som var blivande mammor, så det fick frisedel, en delikat sik att grava, en praktlunch strömming - och ett trettiotal oätliga hornsimpor.Det verkar som om simporna inte ens faller skarven på de omättliga näbbarna. Så Zäta och Zudden fick dyka efter dem i strandkanten. 

Nån påstår dock att stjärten på fisken inte är nån dålig mat, och att den kan jämföras med stekt ål, men det vill inte min ålfiskare acceptera. Förr kokade man simpsoppa på stjärtarna med tärningar av morötter, palsternacka och vetemjöl samt smaksattes med peppar och salt. Och visst, man åt barkbröd också.

2 kommentarer:

  1. Dagens meny, falsk lutfisk. Torskblock i stället för lutfisk. Med mycket smält smör och senapssås. Får ta dubbla kolesteroltabletter ikväll.

    Simpsoppa och barkbröd är kanske gott. Med tanke på framtiden är det kanske bäst att samla på sej lite nödårsrecept, det kan vara bra att ha.

    Skogis.

    PS. Har frågat förr, men om man lutar det frysta torskblocket mot lämpligt ställe ett tag, blir det inte lutfisk då?

    SvaraRadera
  2. Man äter med flera sinnen, ögonen och öronen bl.a, så "simpsoppa" frestar inga av de två sinnena, bara ordet"Simpsoppa", det målar upp sig som en spykaskad.

    Ja, din fråga, jag är övertygad om att båda torsken och du kan acceptera att det faktiskt var lutfisk till middag igår.

    SvaraRadera