fredag 5 april 2013

Skicka kriminella och politiker till doktorn.


Neurokirurgen James Doty kom från absolut ingenstans, till att bli den som startade ett forskningscentrum för medkänsla och altruism vid Stanford i USA.Han ger mig hopp.

 - Medkänsla kan definieras som en mer aktiv reaktion än empati, vilket är förmågan att känna in andras känslor. Medkänslan väcks av andras lidande och att man vill försöka göra något åt det. Forskningsresultat hittills visar en mängd positiva effekter av att öva upp sin ”compassion” – som att stå emot negativ stress, få mindre ångest och bättre immunförsvar. Det som är intressant här är att vår medkänsla med andra kan frigöra mer dopamin än både sex och pengar.

I vissa miljöer och yrken uppmuntras den sortens människor, ja ni fattar vilka! - som drivs av egenintresse, är skrupelfria och inte bryr sig om andra. Supermedkännande personer är ovanliga i den miljön, de skulle aldrig överleva där. 

Vi är skapade för att bry oss om varandra, för att överleva som art måste vi samarbeta. Och det betyder att vara snälla mot varandra.
Vi som desperat förtvivlar över dagens nya iskalla människor som verkar existera helt utan medkänsla, får veta att medkänsla går att träna upp. Inte konstigare än att gå på gym för musklerna, menar James Doty.


Dags att börja igår, på våra fängelser till exempel. Tänk att komma in som en as-best och komma ut som medmänniska! Det kallar jag samhällsräddare.


Center för compassion snart i Sverige.
svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar