lördag 27 april 2013

En bild som slet hjärtat ur kroppen på mig.

Den där troheten mellan hund och människa. Jag upplever den varje sekund på dygnet. Våra två hundar Zäta och Zudden är dödsvassa jakthundar, en apportör och en jägare, men också stora personligheter. Man kan prata med dem, de förstår, de känner in och deltar konstant, flockas glatt med oss.
Zäta är husses hund, lite grabbig och bossig, alltid på gång, simmar fjärilssim så vågorna sprutar, flyger över klipporna, bär på allt, bollar med sig själv, gräver, leker och är alltid hungrig. 

Mattes hund Zudden behöver inte mäta sig med nån, han är cool, a daydreaming boy, lika plötsligt som han jagar Zäta eller en fjäril, lika plötsligt sätter han sig ner och luktar på en blomma. Han vill alltid ha närkontakt, nosen på en fot, en vad, ryggen mot ett lår, tassen mot en kind. Mat äter han ibland, mest när matte duttat i lite grov leverpastej i skålen. Badar gör han varje dag, lugnt och sansat i kölvattnet på Zäta- vattendjuret. Han har ett livligt talande språk, ja, faktiskt, och kan både skratta och berätta med kroppen. Båda två är mästare på hundpussel, leta godis på ön, och plocka stenar på havsbotten.

När vi måste skiljas åt en dag, ska jag ha ägnat varje ledig stund åt att göra dem lyckliga på hundars vis.

skanskan

3 kommentarer:

  1. Fint skrivet Carina !! Kan bara hålla med ,finns ett ordspråk / If there are no dogs in heaven, then i want to go were they went.

    Norrlandsfan,,

    SvaraRadera
  2. Hade skrivit en längre kommentar(som vanligt), men datorn hickade till och allt försvann. Kontentan var att oftast olyckliga slut i filmer/böcker gör allt för ont i mej för att jag gärna vill se eller läsa dem. Exempelvis, Hachiko - En vän för livet. Jag tål det dåligt.
    Ett mer positivt exempel är böckerna och inspelningarna av James Herriots böcker om en veterinärs vedermödor. TV-serien "I vår herres hage" på svenska. Ibland sitter man även där med en diskret liten tår i ögonvrån, men handlingen är i grunden positiv. Man är hopplöst sentimental.

    Skogis.

    SvaraRadera
  3. Jag vet, klarar aldrig djur och barn som lider. Jag blundar och värjer mig, medan Björn snabbt som ögat byter kanal, teamwork. Fint ordspråk, vackert och sant!

    SvaraRadera