fredag 22 februari 2013

-Vaffanculo!


- Far åt helvete, och "Sono dei ridicoli, devono andare a casa”, stick och brinn, typ, säger den skäggige gråbjörnen Beppe Grillo, när han ilsket sparkar hela det italienska politikeretablissemanget mitt i solarplexus.
Och det är inte omöjligt alls att när Italien i helgen går till parlamentsval, och valet står mellan en gubbe, eller en gubbe, eller en gubbe, så väljer många att ligga på soffan eller proteströsta på Beppe Grillo, en populär komiker som leder anti-rörelsen il movimento cinque stelle, fem stjärnor. Det kan bli det tredje största partiet, när besvikelsen och pessimismen breder ut sig. De senaste årens kris slår hårt, ekonomin krympte med 2,2 procent förra året och väntas minska även i år. Arbetslösheten är 11,2 procent; och 36,6 för ungdomar.

Sedan 2011 har Italien styrts av en teknokratregering under ekonomen, skattehöjaren och åtstramaren Mario Monti. Men nu tycks striden stå mellan högerns Silvio Berlusconi, alias Bunga-Bunga, och vänsterkandidaten Pier Luigi Bersani. En period till med Berlusconi och la dolce vita, och Italien kan ta Grekland i hand och säga arrivederci.

Jag tänkte att jag berättar lite om de här utrikespolitiska nyheterna, eftersom alla svenska tidningar har fullt upp med schlagerfestivalen och Molly och Danny som är kära, och Army of Lovers, och Henemarks flickvän som vill ha barn, och Robins mirakulösa bantning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar