fredag 22 februari 2013

- "I Sverige tycker vi om nånting som heter konsensus, förstår ni."

 Våld- och hederskultur är ett svårlöst problem. Under tre års tid gjordes upprepade försök av både män och kvinnor från Linnamottagningen att medla i 21 olika familjer för att försöka skapa förståelse hos föräldrarna vilket förtryck barnen utsätts för. Men inte i ett enda fall hjälpte försöken.

I två av fallen gick det till och med så långt som till mord.

- "Vi svenska psychoterapeuter tycker inte alls det är konstigt att ni kulturfina män har två fruar och måste gifta er flera gånger och att en flicka/kvinna inte är värd nånting. Vi förstår absolut att ni är vana vid att en flicka/kvinna måste visa respekt för mannen och att det är tillåtet att slå henne, för att flickan/kvinnan äntligen ska fatta genom våldet att det männen som har makten. 

Det är inget konstigt för oss svenskar, det finns jätte-, jättemånga svennar också som misshandlar sina fruar och barn, säkert flera än musli... än invand.... än utlä.... än berikare. Men vi har några gamla töntiga lagar i det här landet, som liksom säger att det inte är tillåtet att förnedra och slå flickor/kvinnor. Och nåt som heter jämställdhet och jämlikhet och innebär att män inte ska ha låga tankar och undervärdera det andra könet. Det är verkligen inte så att vi inte vill hedra er män som kommit hela vägen hit till Sverige. Men ni kanske inte behöver slakta era kvinnliga familjemedlemmar.....så hårt.....och så mycket....och så ofta....så det syns i medierna. Kan vi be er försöka sluta lite grann med det? "


                                              - "Ja, jamennsan."Insha'Allah (=hopefully!!)"

SVT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar