onsdag 6 februari 2013

Den fisförnäma kulturministern firar inte den samiska nationaldagen med tårta.

Idag är det samefolkets dag, och det uppmärksammades när jag lyssnade på P4 på bilradion.  En entusiastisk dam, Eva Björk, presenterade väl genomtänkta planer på ett nytt museum i huvudstaden, ett samemuseum. Initiativtagaren vill skapa en turistmagnet likt Vasamuséet,  i själva huset vill Eva Björk bland annat se samisk kultur, mat och historia i vacker miljö.
Stockholm är Sveriges populäraste turistort med mer än 10 miljoner övernattningar. Ett samiskt museum skulle bli ett genuint, unikt och fascinerande inslag.

Eva Björk har i ett halvår försökt få lämna över planerna vid ett möte med  kulturminister Lena Adehlson- Liljeroth.  Men Björkskan ska ju inte tro att hon är något, audience gives icke.

Däremot kan hon få träffa en dörrvakt/sekreterare, som talar om att alliansen INTE har några planer på några nya kulturella etablissemang och sen lägger planerna i det bortglömda arkivet.

Eva Björk har lagt ner ett års arbete på detta och behöver den mediala uppmärksamhet för projektet, som ett möte med kulturministern skulle ge, säger att hon är stolt över att det finns samer i Sverige.  Men det är inte kulturministern.

2 kommentarer:

  1. Vi klagar på att de nyanlända inte vill integrera sig i det svenska samhället och varför skulle de göra det? Vi har sedan århundraden två grupperingar som vägrat och för den vägran belönats rikligt ekonomiskt.

    Det finns starka kulturmarxistiska krafter som trycker på för att Sverige ska ratificera ILO:s konvention nr 169 (där en viss gruppering [felaktigt] pekas ut som ursprungsbefolkning) vilken skulle göra svenska folket till gäster i sitt eget land styrda av en gruppering på maximalt 20 000 personer. Jag skriver gruppering och inte etnicitet då långt ifrån alla har hela sitt genetiska ursprung bortom Kolahalvön.

    Det här skulle då gälla hela Sverige då en separatistgrupp slog upp en kåta och "jojkade in" Skåne för några år sedan (påminner starkt om öarna i Kinesiska sjön som Japan, Kina och Taiwan slåss om).

    Så i denna fråga håller jag med kulturministern och Alliansen och fastän jag inte hört inslaget i P4 eller hört talas om Eva Björk tidigare så får jag starka vibbar av batikhäxa. Fast på den senare punkten kan jag ha fel.

    Om jag verkar särskilt trilsk i denna fråga beror det på att 32:an, Måna Muslimskan och de andra 99:orna som försöker utrota svenska folket har infört detta i Regeringsformen 1 kap, 2 § "Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas. Lag (2010:1408)" Inte en rad till skydd för majoriteten, inte.

    SvaraRadera
  2. Du är alltid grundligt påläst, och har det som brukar kallas "hela bilden". Mitt inlägg ar en ursinnig reaktion på den von Obenska nonchalansen, och den snipiga sekreteraren som hade ställt till med omoget ställningskrig. Dessutom blev jag riktigt entusiastisk när jag hörde den lågmälda Eva Björk ( ingen batikbitch), jag försökte hela kvällen att hitta en länk till programmet, men nix.Museet ville bara ge turister en historisk återblick på en svensk ursprungsbefolkning, det tyckte jag lät spännande och lockande.
    Att inte i dagens kultur bara satsa på nya långväga kulturer, och trycka undan allt som varit.

    SvaraRadera