lördag 20 oktober 2012

Turkens Bänk.


Idag var det stor festceremoni  i hela Värnamo, alla var där, inklusive toppolitiker ambassadörer och statsråd, när Turkens Bänk invigdes i Åbroparken.

För mig är dagens festföremål Kadim Akca helt okänd, men jag läser att denne turk skrivit en bok om hur man lyckas i Sverige. Och till detta vill även jag gratulera hjärtligt, och hoppas att boken översätts till många språk, inklusive pekboksspråket.

Av alla tal som hölls berördes alla mest av Kerstin Engströms.
Hon berättade hur hon för 42 år sen hittade Kadim Akca  på en parkbänk, förbarmade sig över honom, tog med honom hem, och efter några dar var den nye svensken redan i arbete.
Det är en underbar historia om hur väl allt en gång i tiden fungerade med invandring och integration.
Ljusår från dagens aldrig sinande flyktingström till ett livslångt utanförskap.

En sak bara,förlåt en dum fråga, när nu Kadim Akca tackar Värnamo för sitt framgångsrika liv med en bänk - varför Turkens Bänk?
Varför inte Kerstin Engströms bänk eller Svenskans Bänk?


VT

6 kommentarer:

  1. Men nu har vi ju en bänk-turk som dessutom är turk. Är inte det bra?
    rim

    SvaraRadera
  2. Förlåt en fråga,men vem är Kerstin Engström ??
    Var hon kanske en av de kvinnor,som s.a.s. blev över när alla funnit de sina ?
    I så fall har jag förståelse,att hon följde Kajsa Wargs råd ,"man tager vad man finner",som i detta fall en kvarglömd turk !!
    Om jag nu förstått hela händelsen rätt,innebar detta möte att man kringgick "nya svenska sexhandelslagen" och akten skedde på denna bänk...eller !!

    SvaraRadera
  3. Svar
    1. Det man inte vet måste man ju fråga om ??
      Satt precis och läste,att man i sydvästra Tyskland äntligen funnit platsen,där Julius Caesar hade sitt högkvarter under sitt fälttåg i trakten..
      Detta var för mig en sådan enorm upptäckt,som jag tacksamt lägger till min vetskap.Tänka sig att under min livstid få uppleva detta,på gränsen till helt otroliga..
      Sedan jag nu noggrannare studerat hela reportaget
      ,inser jag nu vad jorden gått minste om i över 2000 år !!
      Är det månne sak samma med denna bänk Carina ??

      Radera
  4. För att inte verka alltför mossig,har jag nu Googlat på såväl "Kerstin Engström",som på "Bänken"..
    Nu blev jag inte klokare av detta.I första fallet fanns ju ett otal med detta namn,fördelade över hela landet..När det gällde "Bänken" var det i stort sak samma,även om det huvudsakligen rörde sig om en sådan i Köpenhamn,för mer än 10 år sedan.Dessutom fanns en notis om att Messi skulle ha suttit på bänken,men det kan ju inte vara samma,som den numera berömda svenska parksoffan !!

    SvaraRadera
  5. Vilken idé! Messi kan vi nog inte locka dit, men - Zlatan! Tänk vad han skulle kunna göra för denna bänk och Sverige i världen!!
    För en mindre summa naturligtvis.

    SvaraRadera