lördag 15 september 2012

Tänk om jag fastnar i youghurtträsket.


Björn och jag är rätt modesta med våra frukostar, varsitt danskt rågbröd eller lingongrova, två skivor skinka och varsin latte till tidningarna på nätet.
Vi gör allting tvärtom mot den som sa att man ska äta frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en kyrkråtta.

Fast.
Häromdagen hade vi övernattningsgäster, och då är det ingen hejd på vad vi bullar upp, fruktrågbröd, nybakta småfrallor, rostat italienskt lantbröd, tunna milano-salamiskivor, grov riktig hembakt leverpastej, italiensk tunn skinka, goda ostar, päronmarmelad, röd och gul paprika, småtomater, ett fat med delikata trekantsskivor av söt och saftig ananas och vattenmelon, olika youghurtar med läcker müsli, juicer, kaffe och massor med thesorter, kokt ägg och kaviar.

Och det är när gästerna åkt hem som vi i racerfart diskar, torkar, röjer sängar, plockar blöta handdukar för att snabbt som ögat slå oss ner bekvämt och i lugn och ro och vräka oss syndigt över resterna.
Det stora tabberaset i Katthult ter sig som en liten kiss i mississioppi.
 Med lystna ögon bygger vi all sorts dagobertare, Björn tycker fil och youghurt är äckligt och ryser om han ens skulle få en skvätt på fingret. Men jag som är lactosintolerant trotsar alla naturlagar och fyller en liten skål med Yoggi Dröm mjölkkola(!) och öser över Starts Crisp´n Crunch.
Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.

Vilken himmelsk belöning - efterrätt till frukost!

10 kommentarer:

  1. Känner igen oss, frun och jag, det är så. Det är sällan vi har övernattande gäster, men de gånger vi har det, bullas det upp och sen äter vi, liksom ni. Som väl är, är vi oftast själva i lugn ich ro på landet. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. We are not allone.
    Arbetsamhet och måttlighet skola råda.

    SvaraRadera
  3. Länge leve rättigheten att frossa om man kan och vill. Länge leve den personliga friheten, över huvudtaget, så länge den nu varar. Det värsta är att man numera får hålla igen så gott det bara går. Doktorns order. Snart ett helt arbetsliv med treskift och i övrigt inte särskilt sunda mat o motionsvanor har satt sina spår vad gäller kolesterolvärdet, etc. Blodtrycket hjälper bland andra regeringen och likasinnade att hålla på en stadigt hög nivå. En situation som jag antagligen delar med många av Sveriges "urinvånare". Skogis. PS. Recept på en hemmalavad god grovmalen leverpastej? En del har inte ens lever med i receptet!

    SvaraRadera
  4. Det verkligt svåra är att ställa om sina matvanor,allt efter åren som gått.
    Har man som jag mer eller mindre tvingats,att äta under olika tider av dygnet,är det svårt att komma ur cirkeln.
    Carina,jag vet ju inte hur du förflyttat dig i luften,men det finns som du vet olika tidszoner på vårt klot !!
    Kanske är det just dessa,som jag nu får skylla min övervikt på !! Att komma ur den är också i stort omöjligt...

    SvaraRadera
  5. Lars och Skogis, jag delar med er att ha levt mycket, mycket oregelbundet i arbetslivet. Tidsskillnader, få möjligheter till sund och riktig mat, noll möjligheter att sitta ner vid regelbundna nyttigamåltider, knappt ens att gå på toa (i samma kö som passagerarna). Det är förödande.
    Men jag tror faktiskt att den mesta fetma är ärftlig. Själv jobbar jag konstant med att hålla vikten och tror jag hittat ett sätt; att sluta äta när och allt som Björn äter.
    Han ääääääälskar mat. Vaknar och börjar längta efter, och måla upp vad han ska unna sig för gott till middagen idag då......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pytt i panna, hemmagjorda köttbullar, platta sådana = pannbiff med mycken lök, köttgrytor av diverse slag, färsk fisk, gratänger, brylèpudding, inkokta päron med glass eller vispgrädde, ingefärspäron med vispgrädde. Nä, nu går det inte längre, jag får hämta en handduk innan jag saglar på tangentbordet. Tänk så mycket god mat det finns. Finns det något som passar Björn och dej i det nyss uppräknade? Skogis.

      Radera
  6. Alltihopa, om Björn får avstå brylépuddingen, så tar jag hans portion med stor förtjusning.
    Igår hade Björn Björnmiddag i sin ensamhet med hundarna på ön, först en hemgjord skagen, sen råbiff med extra allt, och sen hallonsorbet.
    Själv öppnade jag ett paket Keso, blandade med citronpeppar och avocado, och åt medan jag strök och såg Skavlan.
    Sönerna älskar mormors pannbiff med brun sås och potatis och förstås äggakaga med lingon och knaperstekt fläsk. Mina grytor är favoriter, samt min wienerscnitzel med citron, kapris och hemgjort potatismos med mycket grädde smör muskot och riven cheddar.
    Nä, detta duger inte, på ett nytt lakan fast att jag redan har valkar i strykhanden...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha-ha, jag tro jag har gått upp i vikt bara genom att skriva och läsa det här. Man får onekligen dåligt samvete efter sin kulinariska genomklappning. Även om det bara är i tanken... än så länge. Skogis.

      Radera
  7. Hej Carina-Fina - Läser din blogg med stor glädje, men nu måste jag rätta dig lite... Tabernaklet i Katthult kan möjligen varit en liten baptistförsamling i marginalen, men så vitt jag minns fanns ingen sådan med i Astrid Lindgrens böcker. Det ska vara "tabberaset i Katthult. Googla orden så blir det rätt nästa gång - lycka till!

    SvaraRadera
  8. Hahaha-ha, jag kände mig osäker på ordet, det stämde inte i mun och inte i skrift heller, så jag googlade och hittade detta:

    Avspänd VD blev årets entreprenör - Halmstad ... - Hallandsposten
    hallandsposten.se/.../1.1015577-avspand-vd-blev-... - Translate this page
    Känns som "Det stora tabernaklet i Katthult". Klubben för inbördes beundran passar också....Är själv företagare men skulle aldrig nedlåta mig i dessa kretsar.

    Så jag tänkte kör i vind!
    Men tack vare dig, anonym, googlar jag nu ytterligare och hittar mycket riktigt:
    Nja knappast tabernaklet va? Tabernakel hör hemma i katolska kyrkor... ;-D Hursom, tabberaset i Katthult.
    Så ska det va!
    Nu går jag in i texten och korrigerar mig, tack!

    SvaraRadera