söndag 25 december 2011

Jultomten, en usel förebild för barnen?



Även om jultomten inte är fashion eller ens trendig, så slår han allt och alla på berömmelsens stig.
Redan 1930 var tomtens image uppe till diskussion, då i samband med Coca-Cola-reklamen, sedan dess har han väl bevisat sitt enastående reklamvärde i ett globalt perspektiv.
Våra barn är dessvärre lättköpta offer för reklamens makt, så nu har forskarna börjat debattera om jultomten är en god förebild.

Befolkningsundersökningar pekar på ett statistiskt sammanhang mellan jultomteländerna och graden av barnfetma.
Visserligen kan orsakssammanhanget vara svårt att bevisa, men myten om att tomtens mage är lika med jovialitet, godhet och myspysglädje kan ingen förneka.
Forskarna vill därför att vi vuxna ska lära våra barn att de ska hjälpa tomten att banta. Till exempel med att sluta ge honom gröt, godis och en liten sup. Det är bättre att ge honom Rudolfs morötter.
Jultomtens livrem visar med tydlighet att han lider av bukfetma, och att det finns en förhöjd risk för utvecklandet av typ 2-diabetes och demens.
En av forskarna vill till och med gå så långt att han med stor säkerhet kan dra slutsatsen att tomten lider av sexuell dysfunktion.
Beviset skulle då vara att han bara kommer en gång om året.

Jultomten får också kritik för att han låter sig passivt transporteras på en släde, istället för att t.ex cykla eller jogga.
Och den där supen!
Många barn kan förledas att tro att rattfylleri är acceptabelt, man behöver inte vara einstein för att räkna ut att om jultomten tar en lille en i varje hus, så kommer han snabbt över promillegränsen.
Nu är det ju renarna som kör,och dom är ju nyktra. Men tomten ägnar sig ju åt extremsporter som tagsurfing, skorstens-hopping och låter släden riskfyllt forsa fram över himlen utan hjälm och säkerhetsbälte.
Så nog finns det anledning till oro.

politiken

5 kommentarer:

  1. Med anledning av den glesa slädtrafik,som råder under en kort tid av året,tror jag risken för en sammanstötning,är ungefär lika sannolik som att ett kärnkraftverk skall explodera !!
    M.a.o bör Tomten liksom "högre digniteter" inom politiken ha en form av immunitet !!
    Men om ifall,han likväl skulle orsaka en slädolycka,bör han dömas efter samma straffskala som invandrade och illegala ur MENA-länderna får för mord,terrorism och samhällsomstörtande verksamheter...alltså högst 25 timmars samhällstjänst/eller frikännande.

    SvaraRadera
  2. Ett typiskt tecken på för lite att göra på jobbet när man måste börja nysta i ämnen som saknar betydelse? Som "studien" av en överläkare i Örebro om pepparkakor gör en snällare. Sluta tramsa med mina skattepengar!

    Jag har fått lära mig att man överhuvudtaget inte ska beröra bantning med växande barn, det kan lätt sluta med anorexi eller bulimi. För övrigt är det väl bra att runda barn har en positiv förebild i vår avmagrade värld?

    Jag oroar mig mer för stressrelaterade sjukdomar, 3,7 miljarder möten på en och samma dag känns tufft: http://www.youtube.com/watch?v=5qcmCUsw4EQ

    SvaraRadera
  3. Haha, tomtens fru Mary Christmas skickar mess;go easy on the cookies!

    SvaraRadera
  4. Jag håller på den svenska grå hustomten, han är inte fet och han behöver sin gröt ;)
    Eva-Marie

    SvaraRadera
  5. Coca cola reklamen
    Svenskättad tecknare skapade tomten
    Haddon Sundblom
    Många "svenska" tecknare i Usa på den tiden
    Se Gil Elvgren t.ex
    Vem gillar ej cheese cake....

    Isola regina

    SvaraRadera