lördag 5 november 2011

Det går inte att förstå.


Linnea Schibbye Steiner är gift med Martin Schibbye, som tillsammans med Martin Persson suttit fängslade i fyra månader i Etiopien. Just nu pågår rättegången mot de båda journalisterna där de anklagas för terrorism och riskerar långa fängelsestraff. Linnea Schibbye Steiner har nyligen kommit hem efter att ha besökt sin man i fängelset. I går var hon gäst hos Skavlan.
Det är en stark berättelse om de två unga journalisterna som drivits av sitt kall, till att mucka med omedgörliga fientliga krafter långt där borta där inga fingrar läggs emellan.
Ändå fick jag en känsla av Linnea Schibbyes berättelse att de båda journalisterna inte kalkylerat med att deras aktiva handlingar, faktiskt skulle kunna ge dem dödsdom eller 40 år i hell´s prison.
"Andra som blivit gripna när de överträtt gränsen, har bara fått böter eller indraget pass en vecka....."

Jamen, då hade man kanske kunnat leka med elden.
Felaktig riskanalys kan ge en avskyvärt ödesdiger överraskning i detta korta liv.

SVT

4 kommentarer:

  1. Jag är själv kluven till vad jag egentligen tycker om dom där båda journalisterna där i etiopien. Å ena sidan - visst är det bra med insyn i diktaturer och att journalister "gräver", men å andra sidan, när UD direkt avråder alla svenskar från att åka dit, hur smart är det då att ge sig dit?

    Och hur seriösa journalster är dom egentligen, som på bilder stått och poserat med vapen?

    sånt funderar jag på...

    /Christian

    SvaraRadera
  2. vi är nog många som funderar, ibland tror jag att svenskar tror sig ha större mandat att ute i världen tala om för andra hur det ska va och vad som är rätt eller fel. enligt våra svenska normer.

    SvaraRadera
  3. Vår svenska straffskal invaggar svenskarna i tankarna att det längsta man kan sitta i fängelse är några veckor.

    SvaraRadera
  4. Kanske är de båda i rakt nedstigande led,efterkommande från de Nicaragua-kommunister,som på 60-talet stred för införande av deras ideologi i Latinamerika.
    Men liksom deras nu jämnåriga,skiljer det sig i en väsentlig punkt.Dåtida kommunister hade dels rötter,och dels en efter dåtida förhållande god skolutbildning.
    Kanske var det just denna avsaknad,som lockade till en resa,för besök hos sina förebilder inom Somalias islamister.Vilket jag i sin tur hoppas renderar dem långa hårda straff...
    Livets skola är annorlunda än den svenska !!!

    SvaraRadera