söndag 14 augusti 2011

Surströmmingskulturen ännu stank.


Så stod det inte i norran, utan Surströmmingskulturen ännu stark.

Det är få maträtter som framkallas sådana känslor som surströmming. Vissa älskar den, andra fnyser åt den. Orsaken är främst doften eller lukten.
– Doftfri surströmmingen skulle aldrig bli någon succé om man skulle lyckas tillverka en sådan. Doften sägs vara en viktig del av upplevelsen, och ett samtalsämne långt vid sidan av matbordet. Och ja, det har vi förstått.

Ja, nu har vi snart sensommarsäsong på ön, och några gäster har beställt kräftor och surströmming som förrätt.
Det här blir inte lätt, för oss som vanligtvis bara vill servera sånt som vi själva älskar. Vi har misslyckats kapitalt med att förstå finessen med surströmmingen, men på nåt vis måste vi nu lära oss att göra detta till en delikatess till våra gäster.
Frågan är HUUUUUUUR???
Tips mottages oändligt tacksamt.

5 kommentarer:

  1. Carina du som skåning måste träna dig. För mig tog det tre år. Det är jättegott, tycker jag. Mmmmmmmm
    Jag har försökt att lära mina grannar till det men icke. Jag sitter själv på terassen och äter, inte en norrlänning i sikte, synd. suck.

    SvaraRadera
  2. Tre år - du slår mig i envishet - och det vill inte säga lite de!
    På terassen - och ingen norrlänning i förskingringen har stuckit näsan i luften och kommit dreglande - märkligt.

    Men hur? Vilken sort är bäst? Hur långt före måste man öppna burken, serveras de ur burken, eller lägger man upp?
    Favorittillbehör?
    Hur många äter en person?

    SvaraRadera
  3. Usch jag äter inte heller de där illaluktande sakerna men jag vet att de skall serveras med mandelpotatis, tunnbröd och lök, och eftersom det är en förrätt så bör man kanske ha max 2-3 fiskar per person?? Antalet är jag inte alls säker på måste jag säga. Öl och snaps bör serveras till, de gånger jag trots allt provat surströmming så var snappsen absolut nödvändig för att uthärda.

    Om jag minns rätt måste man rensa de där små fiskarna när de kommer ur burken, så kolla om det finns filéer om du gör färdiga rullar och serverar. Hoppas du har ett utekök, lukten är inte av denna värld om du skall ha dem inomhus!

    Marie

    SvaraRadera
  4. Är du beredd Carina? Här kommer mitt bidrag men det är så som jag en enkel skåning gör.

    Burken öppnar jag strax innan jag skall äta.Jag köper den sorts som finns, det brukar varar "Röda Ulven" Malmö har väl inte så stor sortering av varan.

    Jag köper de hela strömmingarna och sjöljer dom under rinnande vatten, sedan lägger jag tillbaka dom i burken. Burken är fin och det är praktiskt.

    De hela köper jag då man hittar mycket rom i hälften av dem och det är jättegott.

    Det mjuka tunnbrödet brer jag med smör. Rensar fisken lägger på, hackad rödlök och skivar på varm kokt potatis (vanlig potatis duger)
    Rullar ihop och ÄTER och NJUTER.

    Dina gäster skall ha det som förrätt tillsammans med kräftor? Hur mycket orkar dom äta? Är det matvrak du väntar?

    Nej ingen norrlänning har beökt mig, synd. Det går bra med (nästan)vem som från vilket landskap som bara man gillar surströmming annars är det inte lönt.

    Lycka till
    Eva-Marie

    SvaraRadera
  5. Goa bästa er, vilka kanontips!
    Jag tackar och börjar hajja hur det ska gå till!

    SvaraRadera