måndag 22 augusti 2011

Hävarm.


Idag duggar det lätt på ön. Vi har vardag efter en helg med sorg och tomhet. Vi måste lära oss att leva med saknaden, Björn, Zudden och jag. Det hugger till extra ibland, i stunder som är så speciellt förknippade med Zorro.
Men det måste gå.
Vi har extremkärt besök, examensarbeterskan har återkommit från Moldavien och är här med sin Kalle. De båda och jag ingår i Björns projekt idag, att byta ut ett vindkraftverk, som börjat producera sämre, rent av dåligt. Kanske är 20 år livslängden på ett litet vindkraftverk, vad vet jag. Så i förra veckan kom Björn hem med alla delarna, och nu ska det alltså fällas och monteras nytt.
Googlade på hävarm, alltid lika intressant:

"Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten. Vem som först använde sig av en hävarm är naturligtvis osäkert men principen för hur en hävarm fungerar brukar i alla fall tillskrivas den berömde uppfinnaren Leonardo Da Vinci. Han började använda hävarmen i sina uppfinningar och konstruktioner och gjorde därmed principen känd för den stora allmänheten.
Med hjälp av en hävarm så kan du bland annat lyfta tunga föremål som du annars inte skulle kunna göra.
Några exempel på hur hävarmen används i vardagen är skiftnyckel, sax och pincett."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar