fredag 1 juli 2011

Om svar anhålles.



Öbon kommenterade:
-"I de demokratiska rättigheterna ingår bl a religionsfrihet. Vill man inskränka den för somliga medborgare, inskränker man demokratin."

Hur mycket förtryck kan man tillåta i en religion för att fortfarande få kalla den frihet.
Undrar jag.

9 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-07-01 22:17

    I ett demokratisk sekulärt samhälle finns religionsfrihet, friheten att vara fri från religion och att landets lagar gäller alla medborgare. Sedan kan ingen hindra en kyrka, förening o s v att medlemmar emellan frivilligt har villkor som är strängare än lagen, dessa kan dock aldrig krävas in med lagen som stöd. "Öar" med strängt regim, som Plymouthbröderna, vissa inriktningar av Islam, Jehovas Vittnen o s v kommer alltid att finnas, men alltid förbli marginella. Radikalisering och slutandet av leden inåt underlättas förstås av en föraktfull och exkluderande attityd från de övriga samhällets sida. Man ska vara rädd om alla befintliga kommunikationskanaler, även rännilar och inte låta dem gro igen!

    SvaraRadera
  2. Demokrati....
    Få ord missbrukas och misstolkas i så hög grad som detta,oftast av helt oförstånd.
    Med ordet "demokrati" söker dagens människor allt oftare,nyttja detta grekiska ord för sin fullkomlighet.I tid och otid hör man detta begrepp,särskilt när det är något som inte faller en i smaken,likt Öbon`s reaktion.
    Få tycks känna till hur detta begrepp kom till stånd.
    Ordet "demokrati" uppstod i samband med att 10 % av antika Atens manlig befolkning,skulle fälla
    ett för staden viktigt avgörande...Än idag verkar det som om dessa 10 % herrar,utgör ett helt folks vilja,åtminstone i Sverige och liknande "demokratier".

    SvaraRadera
  3. Det är en galen ding ding värld vi lever i när vi i nutid accepterar religiöst förtryck i "upplysta" Sverige?
    Ordet demokrati missbrukas helt klart.

    Eva-Marie

    SvaraRadera
  4. Thorsten: "Vittnen o s v kommer alltid att finnas, men alltid förbli marginella. Radikalisering och slutandet av leden inåt underlättas förstås av en föraktfull och exkluderande attityd från de övriga samhällets sida."

    Går det att inte förakta människor som dödar sina barn på grund av heder, som håller kvinnor lägre stående än hundar, som förser sig av andras friheter och spottar på dem i gengäld, som könsstympar flickebarn, som spränger oskyldiga barn kvinnor och män i kyrkor, på torg, på sjukhus....jag kan fortsätta i evighet....Går det för en människa av kött, blod och hjärta och hjärna att inte förakta och exkludera?

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-07-02 08:53

    Carina, Du vet att jag inte syftar på sådana avarter utan på den harmlösa större delen. Leva och låta leva!
    Och det har visat sig att just "hedersförtryck", som för övrigt sträcker sig över religionsgränderna och har mycket gamla rötter, bäst går att angripa genom dialog med de yngre killarna.
    Och sedan: jag föraktar aldrig människor som sådana, jag föraktar i förekommande fall det de gör. Det är en väsentlig skillnad!

    SvaraRadera
  6. Har lämnat ett snabbsvar i inlägget "Vänster-Mona har bara ett öga".

    Hedersförtryck, könsstympning, abortering av flickfoster mm, är inte en företeelse som bara finns inom islam eller inom en viss kultur. Självklart är jag mot sådana företeelser. Det är bara dumt att tro något annat.

    F ö vill jag instämma med Thorsten, jag föraktar inte människorna som sådana, men vissa handlingar föraktar jag.

    /Öbon, som nu verkligen måste fortsätta med dagens sysslor.

    SvaraRadera
  7. Glad att du är tillbaka, ibland rinner sinnet på, och det är tillåtet.

    Du frågar om åsiktsfriheten bara gäller vissa? Inte alls!
    Har jag givit anledning att tro det? I så fall ber jag verkligen om förlåtelse. Så ska det inte vara.
    Debatt ska ju vara att stå upp för det man tror på, lyssna in motståndaren, ev lära sig något nytt eller annorlunda. Ofta finner man naturligtvis att ens hjärtefrågor som man brinner för vinner. Det hör till sakens natur.

    Att du och Thorsten är emot de nämnda inslagen i religion är naturligt, men ingen av er är beredda att uttala detta. Det sägs att den som tiger samtycker, varför inte ta ställning och öppet våga utmana dessa vidriga och människofientliga riter?

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-07-02 10:17

    Alltså, jag har vid upprepade tillfällen både här och i andra sammanhang uttryckt min avsky till ovan nämnda företeelser, fattas bara. Det är lite "har du slutat slå din hustru?" över det hela, hur man än svarar blir man feltolkad.
    Vi alla har bara ett begränsat utrymme av tid och ork (i synnerhet det sistnämnda men mina begränsningar). Man kan då inte kämpa mot alla dumheter och faror i denna värld utan får prioritera. Jag prioriterar uthålliga energisystem och situationen för funktionshindrade, de områden kan jag bäst p g a yrkesbakgrund och egen erfarenhet. Andra får engagera sig i att bekämpa hedersförtryck, könsstympning mm. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

    SvaraRadera
  9. Den svaga punkten i Thorstens resonemang är hans mening "Hedersförtryck,skulle vara bäst att angripa genom dialog med de yngre killarna"
    Men om nu de "yngre" killarna inte vill föra en "dialog",utan fastmer bilda ett segregerat samhälle,med shihralagar o. maffiastruktur !!Detta är ju just vad som händer inom alla riktningar av denna religion.
    Ungdomskriminallitet,våldtäckter,rån,
    mord,utpressning etc,etc...Dessa "killar" borde istället sökt,att med alla medel,anpassa sig till västvärlden,och vår helt annorlunda kultur,med detta förbjuder deras religion!! Carinas inlägg (23:15) är just pricken över i:et...en bild av dagens verklighet i Sveriges Ghetton...Den som tror att ett sådant parallelt samhälle kan bli till något gott,ser troligen vardagen med ett öga och blundar med det andra inför undergången.

    SvaraRadera