tisdag 12 juli 2011

Hur mycket kommer du att få i pension?


Endast en av tio ( en av tio!) kvinnor har i förväg räknat ut vad de kommer att få i pension. Av hela svenska folket rör det sig om en femtedel som vet så mycket om sin pension att de kan vara säkra på att pengarna kommer att räcka.

Det måste vara nåt riktigt fundamentalt fel på oss svenskar.
Eller på systemet.
Själv jobbade jag halvtid i tjugo år för att få familjen att gå runt, med en make, som var arbetsnarkoman med eget företag, och jobbade från 07 - 01, 24/7.
Det kostar mig i framtiden, trots bra inkomst.
Men det är mysko, hur det dyker ner kuvert i alla de färger och former, men ändå tycks det vara långt ifrån enkelt. Det snackas om olika summor, vid olika åldrar, om olika intjänade poäng, och olika utbetalare.

Har staten nåt intresse av att flumma till kunskapen och hemlighålla informationen för oss?
Eller är vi allihop gamblers, som bara går hela livet och hoppas att det till slut ska lösa sig på nåt sätt?
Pensionssystemet måste självklart fungera så att alla som arbetar vet hur, och att man får en överlevnadsbar ekonomi under ålderdomen.
Informationen måste vara tydlig, enkel och lättöverskådlig.

TackSkanskan som sätter luppen på detta!

5 kommentarer:

  1. I och för sig,har jag en viss förståelse för dem som inte gräver djupare..Själv skulle jag väl aldrig ha drömt om att bl.a mina ATP-pengar(258- miljarder),skulle stjälas av "Sveriges Riksdag" l991 !Dessutom har man ju senare år, pålagt oss pensionärer en tvångsskatt,så vad övrigt blir räcker knappt nog till mat för dagen...Råder alla yngre att privat pensionspara...I annat fall lär deras ålderdom, bli en tung period av svält och elände.

    SvaraRadera
  2. Började pensionsspara tidigt, faktiskt så fort jag hade en fast inkomst. Ändå har jag ingen aning om vad jag kan räkna med när den dagen kommer. Sparar i olika fonder och i olika banker, därav den lätta förvirringen.

    /Öbon

    SvaraRadera
  3. Det verkar som om alla är lika förvirrade...

    SvaraRadera
  4. Kika in på minpension.se och gör en prognos. Lysande verktyg där man i alla fall får en hyfsad överblick!

    SvaraRadera
  5. Tack Anna, det borde alla göra!

    SvaraRadera