söndag 17 juli 2011

Carl Bildt på sommarprogrammet,


avlyssnade min Björn och jag nere på bryggan i det milda solskenet. När det är Carl Bildt som på sin malliga halländska ska tala, så är förväntningarna höga, lågmält eller medelmåttigt går liksom inte ihop med hans profil.
Ändå överraskade han.
Med gedigna kunskaper i historia och berättarglädje, fick han öronen att fladdra engagerat. Det är nåt att yvas över, en utrikesminister med inblick i hela världen, dess ursprung, sammanhang och samband.En sällsynt enastående man som tycks vara en av få som faktiskt har hela bilden.
Och så reser sig ändå nackhåret, när CB kommer in på EU, och svensk invandring.

EUs fredsambitioner är jag den första att hylla, men hur dom däruppe - de eleganta världsfrånvända Bryssel-politikerna - ska få ihop ambitionen med en starkt enad EUfront mot omvärlden, när det i själva verket rör sig om 27 extremt olika länder, alla viljestarka och sällsynta i sina slag, det går inte att ens rimligen förstå.

När det gäller invandringen.
Om det nu fanns en god ursprungsvilja, så måste det vara en utopisk skrivbordsprodukt.
Ty vi behöver inte resa långt för att se, inse och begripa att människor inte gillar olika. Ta Nord-Irland, ta varenda afrikanskt stamsamhälle, ta Israel och Palestina, ta Indien och Pakistan, ta Belgien där inte ens flamländare och valloner tycker om varandra.
Varför, varför, varför inbillar sig nån politiker att vi alla kommer att bli helhappy i våra trygga, jämlika och fredliga demokratier, när det blandas ihop människor som inte har några som helst kulturella, språkliga eller religiösa förutsättningar att leva sida vid sida.
Totalt praktiskt ogenomförbart.

Om man tittar på resultatet i de nordiska och europeiska mottagarnationerna, så får jag nattsvart ångest.
Hur kunde makthavarna missa så?

HD SR aftonbladet

4 kommentarer:

  1. Bildt var underbar, Baby, jag tror jag är kär!

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-07-19 16:46

    När krubban är tomt bits hästarna. Har de flesta det bra blir det inte så mycket gnabb, tysk-, fransk-, italiensk- och rätoromanskspråkiga Schweizare bankar inte på varandra...

    SvaraRadera
  3. Jo, det mesta var klokt och tänkvärt. Därför hajade jag till extra mycket när det visade sig att han verkar ha blivit lurad av klimathotsmånglarna. Arma Sverige...

    SvaraRadera