fredag 15 juli 2011

På FB hittade jag denna bild från en gästbok i fjällen, som gav mig världens flasback!



När mina tre söner var runt 6,10 och 11 år packade jag in oss alla, packning för fjorton dagar, samt fyra cyklar och begav oss till sommarGotland, där vi skulle ha the time of our lives, bara njuta, ha roligt, vara glada, bada, cykla, krypa i grottor, bada i vattenpark, och hälsa på i Villa Villerkulla.
Sen satt vi där. I en hyrd stuga vid det svinkalla vattnet.
Ute vräkte regnet ner från en svart himmel, och det slutade aldrig.
Inte på två veckor.
Inne i huset försökte vi läsa, spela spel, äta god mat.
Fast när det blev fuktigare och fuktigare, i takt med att alla sjöböta kläder hängdes på varenda pryl i en mild förhoppning om att torka, mungiporna var nere vid fotknölarna, och det började småkivas, tetas, bråkas, brottas, skrikas, och gråtas, så klättrade väggarna till slut på oss och vi på dem.
Jag bet ihop så tandköttet blödde, köpte lego, tidningar, böcker, drakar, bilar, korvar, hamburgare och glassar för svindlande summor. Fast ingen blev gladare av det.
Cyklarna stod droppande i ösregnet som en hånflinande symbol över livets jävligheter. Sista dan satte jag mig ner och stirrade ilsket i gästboken, som kryllade av nedpräntade lýckliga små signaturer från människor som med sol i sinnet redan längtade tillbaka dit.
Då flög han med hornen i mig och jag skrev av mig fjorton dagars uppdämnt raseri:
-"Tack för fucking nothing, pissGotland, du kalla, vräkregnande och ogästvänliga helvete på jorden, har inte gjort nån av oss glada eller lyckliga.
Vi har hatat varje sekund här, och så länge jag lever kommer jag ALDRIG, ALDRIG, ALDRIG nånsin tillbaka hit.
OCH DU - ta dina Lummelundagrottor och Villerkulla och stoppa nånstans."
DN

6 kommentarer:

  1. Ha ha....eller det var ju egentligen tragiskt att ni skulle råka ut för hundväder när ni besökte den här fina ön!
    Berätta gärna lite om var ni bodde och såg på, och vilket år var det här?
    Tre grabbar med cyklar och två veckor låter tufft, du är inte rädd för utmaningar iallafall!

    Gute.

    SvaraRadera
  2. Ha, ha, hoppas nån rev ur sidan och eldade upp den. Det var två veckors frustration i texten, hoppas att Gotland förlåter mig!

    Utmaning? Då skulle du sett mig när jag flög från Stockholm via byte i Köpenhamn, buss från Roms flygplats till Roms station där vi väntade i fem timmar på tåg 20 mil norrut till Grosseto, sen taxi i två mil innan vi var framme i Casiglione della Pescaia varje sommar, och tillbaka. Värst var det när killarna var så små att jag hade nattblöjor och välling för fjorton dagar och barnvagn med mig, plus leksaker och allt annat.
    Antagligen är jag för envis för mitt eget bästa.
    Det har jag ärvt från min mamma, som i lördags 79 år var nästan ett helt dygn och njöt av jazzfestivalen i Köpenhamn, jazzbåt och Ströget upp och ner fyra gånger, trots att fötter och rygg gnällde och ville åka hem till pensionärstillvaro.

    SvaraRadera
  3. Ljugarns stugby var det bestämt. Och om jag inte missminner mig så var det 1991, eller 1992. Och vi såg och gjorde ALLT, som de tappra soldater vi var.

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-07-15 17:15

    Gotland är, förutom när det är en fin sommar överallt i Sverige, bra vid typiskt svensk lågtryckssommar med lågtryck västerifrån eller ett flackt lågtryck över Sverige. Då blir det bäst längs kusterna och på öarna. En riktig dålig sommar kommer lågtrycken på ett radband söderifrån på Östersjön, då blir det mycket blött på Gotland. 2000 var en sådan sommar, då vi hade den oförskämda turen att med v. 33 pricka in den enda veckan hela denna sommar med bra väder på Gotland!

    SvaraRadera
  5. Carina, jag misstänkte att du menade året då det inte blev någon sommar, och allt möglade i stället.
    Men det knäcker ju inte en kvinna som dig när man läser vilket enormt tålamod du har!
    Har du varit på soliga Gotland efter året utan sommar på 1900-talet?

    Gute.

    SvaraRadera
  6. Första gången jag var på Gotland tältade jag med en treåring och en sexåring. Tältet var gammalt och lånat och läckte som ett såll. Det regnade varje dag och båda barnen kissade i sängen varje natt. Huga. Vi frös och frös och värmde upp oss genom att åka bil varje dag kors och tvärs över ön. Då ville jag hem hem hem till sköna fastlandet.

    Som tur är har jag gjort om tältsemestern flera gånger och fått uppleva bättre väder och bättre semestrar. Ljugarns camping har det blivit varje gång.

    SvaraRadera