måndag 20 juni 2011

VM i fotboll 2014 i ett nystädat Brasilien.


Brasilien borde ha tagit tag i fattigdom, narkotika och kriminalitet för längesen, inte minst den kriminalitet som hjärntvättar de hemlösa utlämnade barnen. Nu ska det snyggas upp, precis som överallt annars, då närgångna kameror från hela världen ska rikta ett närgånget fokus på landet i några dagar.
Brasilien behöver uppryckningen, men också uppföljning av etablering av skolor och sociala insatser för att lyfta folket, och se till att det går att få ett arbete som man kan försörja sig på.
Jag inbillar mig att brasilianarna uppskattar tillfället till andhämtning, men misstänker att saker och ting sakta faller tillbaka till misär ungefär sex månader efter VM.
Varför inte förlägga VM eller OS på samma ställe två gånger på raken?
Rätt enkelt.

4 kommentarer:

  1. Samma företeelse som när Peking städade inför OS 2008, och samma som när man städade i Sydafrika. Och, om jag minns rätt, det städades i Atlanta inför OS 1996, och i LA inför 1984.

    Ang att ha stor idrottshändelse på samma ställe, faktiskt har Brasilien, eller snarare Rio de Janeiro, sommar-OS 2016. Kanske, kanske håller fotbollsstädningen i sig de två åren mellan 2014 och 2016?

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Det vore en bön att stilla be om.
    Annars känns allt så fruktansvärt onödigt, slöseri med ambitioner, pengar och välvilja.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-06-20 13:02

    Det har alltid funnits en övertro att stora evenemang för landet/staden i fråga skulle innebära ett fall framåt. I verkligheten blir oftast bara ett fall framåt i underskotten, som för OS i Aten 2004 och nu för OS i London 2012. När Berlin var OS-kandidat var mina systrar med i motdemonstationen när Samaranche besökte Berlin, kalken gick förbi Berlin (som har horribla skulder ändå som hade blivit ännu värre). Alltför ofta hamnar dessutom sommar-OS och fotbolls-VM på en plats och årstid där hettan är olidligt och Vinter OS å andra sidan flyttas till den platsen i landet i fråga som har varmast vinterväder (Vancouver, Sotchi...).

    SvaraRadera
  4. Det skulle kunna innebära grundliga förändringar om det blev ett långsiktigt projekt och ansvar.
    Inte bara fåniga extremdyra brandsläckningar.

    SvaraRadera