söndag 19 juni 2011

Samma gener bakom psykos och kreativitet.


DN skriver idag: "Fotografer, skådespelare och forskare har ofta psykisk sjukdom i släkten. Revisorer och bankkamrerer har snarare mindre mentalsjukdom än andra i sina familjer."
Redan Aristoteles sa "Inget äkta geni utan ett stråk av galenskap".
Det finns massor av exempel på kända personer med psykiska sjukdomar, Vincent van Gogh, Mark Twain, Ludvig van Beethoven, Ted Turner, Buzz Aldrin, Jimi Hendrix m.fl, m.fl, m.fl, m.fl.

Så briljans har en baksida?
Det måste vara smällar man måste ta för att slippa vara revisor eller bankkamrer.

DN

7 kommentarer:

  1. Carina.
    Var glad att Thorsten befinner sig i sin stuga,när du tar upp ämnet gener...Har själv försökt att aktuallisera dessa,men fick då på huden av honom.
    Men liksom du är jag helt övertygad om att vi inte alla är stöpta i en form..Tack o.Lov...

    SvaraRadera
  2. Inte sant, Lars, det finns i vår värld en stor skräck för "psykiska sjukdomar", eller fem-femmor som alla kallades för när jag var liten i Ystad.

    Undrar när det ska bli lika naturligt och acceptabelt att ha ont i själen som att ha nageltrång?

    SvaraRadera
  3. " Undrar när det ska bli lika naturligt och acceptabelt att ha ont i själen som att ha nageltrång? "

    Aldrig höll jag på att skriva. Det ligger liksom i människans natur att frukta det okända och en psykos torde te sig mer främmande än ett benbrott för många, för att förenkla resonemanget. Fast det kanske är möjligt att i framtiden skapa en större tolerans/mindre rädsla för mindre "allvarliga" och mer förekommande diagnoser såsom depression.

    Apropå på genier och drag av galenskap. Hur skulle de ha betraktats av sin samtida omgivning om de inte varit så framgångsrika inom respektive område?

    /Plutten

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-06-19 18:39

    Lars, här behöver Du inte vara rätt för att få smisk, även jag acceptera att det finns genetiska förutsättningar som under gynnsamma förhållanden främjar en begåvning, under ogynnsamma gör en skör ock lättare mottaglig för psykiatriska diagnoser; i verkligheten ofta en blandning av både ock.
    " Undrar när det ska bli lika naturligt och acceptabelt att ha ont i själen som att ha nageltrång? " - I dag har vi ju inte ens kommit dithän att ont i tanden är värd samma subvention som ont i tån, då är det lång att få samma status för "ont i själen".
    Och psykos - det är ett sällsynt tillstånd där patienten inte har en realistisk verklighetsuppfattning och därmed inte probleminsikt. 99% av alla psykiska problem är neurotiska - patienten är smärtsamt medveten om sina problem, men har dem ändå.

    SvaraRadera
  5. En tanke slog mig.
    Dessa kreativa bloggare (ingen nämnd, ingen glömd),måste ju helt klart ha någon störning av något slag
    Rätta mig om jag har fel

    SvaraRadera
  6. Så genial som jag är, undrar jag ju nu när galenskapen bryter ut ;-)

    /Öbon

    SvaraRadera