torsdag 30 juni 2011

Rapport från strykbrädan.


TVn är det bästa stryksällskapet. I synnerhet för en som inte brukar spendera dagarna framför burken. Det är mycket både likt och olikt, som kan ha ett eller flera mått av underhållningsvärde.
Eller inte alls.

Imorse stod jag där med tvärdrag i hemmet och försökte överleva hettan, på TVn kom ett långt program om Hans Alfredsson, säkert inför hans 80årsdag.
Hans Alfredsson har haft en enastående storslagen karriär, det tycks som allt, och alla, han tagit i blivit till guld. En kraftfull person med en särpräglad och helt unik begåvning.
Den intervjuande skånska kvinnan generade mig.
Hon gav ordet devot ett ansikte, för att inte säga ett underdånigt, krypande, ja, rent av fjäskigt ansikte.
Och värst av allt, hon lade huvet på sned, nickade vördsamt och talade artikulerande till Hasse A, som vore han en bäbis i bästa fall. Mindre vetande i sämsta fall.
Frågorna var i samma stil:
-Hur kommer det sig att just ni (Hasse och Tage) gick hem i stugorna?

Jag kände att jag aldrig vill bli så gammal att människor förutsätter att jag är fullkomligt bakom flötet.

8 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-06-30 08:00

    Hasse är en av mina allra största idoler, han är ett mycket bra exempel på att just komiker ofta har den bästa insikten i människans natur och dess bråddjup!

    SvaraRadera
  2. " Och värst av allt, hon lade huvet på sned, nickade vördsamt och talade artikulerande till Hasse A, som vore han en bäbis i bästa fall. Mindre vetande i sämsta fall."

    Jag var med om en olycka på vårkanten 09 vilket renderade en lång rehabilitering och i samband med detta anlitade jag hemtjänsten. Jag hade då inte ens fyllt 50 men likväl förbannat så fick jag säga till dem att inte tala till mig som om jag vore dement. Det var inte elakhet från deras sida utan mer en yrkesskada.

    /Plutten

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-06-30 16:35

    Ja, det är lätt att bli behandlat som mindre vetande. Jag har en hörselnedsättning (p g a ett kemiskt experiment under min ungdom...), som gör att jag ibland, speciellt vid telefonen, inte förstår vad man säger. Eftersom jag har lätt tysk brytning kan det då hända att folk tror att jag inte kan svenska och svarar på övertydlig engelska...

    SvaraRadera
  4. Kemiskt experiment? Nu blir jag väldigt nyfiken, Thorsten ;-)

    Avskyr att bli daltad med. Som nygravid 41-åring var jag förstås överlycklig och ville ta hela världen i famn. Men inte den barnmorska jag blev tilldelad på mvc.
    "Hur kääääänns det?" sa hon och - la huvet på sned. "Är du glad nu?"

    Ja, vad f-n trodde hon, att jag tyckte det var avskyvärt att efter många års ofrivillig barnlöshet äntligen lyckas? Eller vad?

    Jag bytte till en privat mvc.

    Min tandläkare är lite åt det daltande hållet med, men jag orkar inte byta. Den mottagningen ligger närmast, på min egen ö, och det är rätt skönt att slippa broar och/eller färjor för åtminstone det ärendet.

    F ö är Hasse Alfredson en riktig gudsgåva och många av hans och Tage Danielssons filmer och sketcher är rent geniala i all sin stora komik och medmänsklighet.

    /Öbon

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-06-30 17:02

    Kemiskt experiment? - blandade silveracetylenid med svavel och natriumklorat...
    Och på frågan "hur känns det" borde kölhalning vara straffet!
    Och a propos Hasse o Tage tänker jag, med anledning av dagens förslag med minskade studiemedel för humanistiska studier, på Tages text om humanisten. Ack ja, synd att denna sanningssägare gick ur tiden så tidigt...

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-06-30 17:05

    mera om studiestödet till humanister:
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4580515

    SvaraRadera
  7. Det där förslaget känns som om det kom från något man hittat under diskbänken och det där något legat där någon vecka i värsta rötmånadsvärmen.

    Så urbota dumt!

    Tala om ett fyrkantigt sätt att se på (ut-)bildning och förkovran.

    /Öbon

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-06-30 17:50

    Tokiga förslag och lagändringar går just nu tretton på dussinet, se här:
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4580696#srcomments

    SvaraRadera