onsdag 1 juni 2011

Mirakeltuggummin!


Min stresströskel överskrids varje gång jag måste hämta medicin på det som förr var rätt och slätt Apoteket.
Jag tar sats redan i dörren, ett djupt andetag, fortsätter att andas psykoprofilaktiskt, medan nummerpresentatören vänder blad och vänder blad och vänder blad....
Min tur!
Biträdet tar mitt ID-kort, slår in siffrorna på tangentbordet, sitter tyst och stirrar in i datorn, vänder sig sen mot mig och frågar vilka mediciner jag vill hämta. Jag svarar och hon trycker på nya tangenter, reser sig långsamt, går och drar ut ett antal lådor, kommer tillbaka med burkar och små paket, trycker på tangenter igen. Ut kommer då små utskrivna remsor, biträdet läser på remsorna, kollar på displayen, tar en burk, klistrar på en remsa, viker till med finess och tittar allvarligt på mig med en undran om jag haft den här medicinen förut. Ny remsa, kolla texten, läsa på displayen, klistra, vika och fästa. Så fortsätter det medan jag får krypningar i fingrarna och svettdroppar i pannan. Tills det är över.
Men sist när jag var på väg att i lyckorus lämna lokalen snubblade jag över mirakeltuggumi från Vigo!
Tre olika varianter beroende på vad man önskar sig i livet, vill du bli smart, ta Vigo Focus, för ökad mental prestationsförmåga, Vigo Beauty om du vill bli snyggare, som bibehåller sund och elastisk hud. Sen fanns det också ett tuggummi som man blir fysiskt starkare av, men stark är jag redan så det räcker, så det fick vara för mig.
Vicken grej!

6 kommentarer:

  1. Carina:
    Har du aldrig upplevt att man får till svar..Din medicin har vi inte hemma,antingen får du komma tillbaka om två dagar,eller ta en "piratkopia"För som du så riktigt skriver,tycks man i första hand vilja sälja andra produkter,än medicin i våra moderna apotek !!!Dessutom tycks det som om personalen är skyldig,att på olika språk översätta,den bipacksedel som medföljer....

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-06-01 13:33

    Apoteksprivatiseringen är ett av alliansregeringens större stolleprov. De hade räckt med att släppa vissa receptfria mediciner för försäljning i mataffärer mm, resten hade gärna kunnat stanna kvar i samma apoteksbolag som förr, med full sortiment i stället för som nu alltsomoftast på beställning.
    Apoteken blir som bensinmackar, kärnverksamheten (drivmedel, respektive mediciner) är snarast ett störningsmoment i en verksamhet där man ska prångla ut all möjligt annat! Helst ska man bli medlem i hypokondrikerklubben, förlåt, kundklubben...

    SvaraRadera
  3. Beträffande apoteken tycker jag att det varit av godo med privatiseringen, då vi fått ett 3:e apotek i vår kommun med drygt 40.000 invånare. Jag har endast undantagsvis fått besked av recepturen att varan inte funnits hemma, men det var innan privatiseringen. Självklart kan man inte dra någon slutsats av det, men jag upplever inte det som att tillgängligheten, vare sig av produkter eller platser har minskat. Snarare tvärtom.

    En annan möjlig bieffekt av privatiseringen kan vara att personalen har blivit "gladare"/mer serviceminded. Förr tyckte jag att farmaceuterna oftast var väldigt opersonliga/"kalla"/"nollade" i brist på bättre ord i sitt bemötande av kunderna. Okej, det är väl inte läge att komma med ett hurtigt skämt till Nisse som skall hämta ut Viagra, men som jag upplevde det, ofta ingen känsla alls för small talk/humor. Det tycker jag faktiskt att de har blivit bättre på. Troligen en generationsfråga men det kan även härstamma från en nyare organisationskultur som sipprat ner till fotfolket.

    /Plutten

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-06-01 21:51

    Problemet med atomiseringen i olika apoteksföretag är bl a att samordningen är borta. Förr kunde apoteket, när en medicin ej fanns på lager, kolla på datorn i vilken annan apotek på orten den finns. Och förr kunde man enkelt på nätet kolla apotekens öppettider. Nu måste man komma ihåg namnen på alla olika apoteksbolagen för att kunna göra detta.
    Om jag ej hinner kolla bloggen i morgon innan det bär av till stugan för lååånghelgen - ha det så bra!

    SvaraRadera
  5. Möjligheten finns fortfarande inom Apoteket AB att se lagersaldot på en specifik vara och filial.

    Om jag nu skall gnälla på något är ju att de tagit bort varningstriangeln på förpackningarna. Hur skall jag då veta vilka piller som är roliga? ;-)

    /Plutten

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-06-02 09:26

    OK, inom Apoteket AB, men det är ju numera bara en liten del av alla apotek. Innan uppdelningen gällde det alla!
    Nu blir det stugan!

    SvaraRadera