söndag 12 juni 2011

Erdogan vrider klockan åt helt fel håll.



Syriens president Bashar al-Assad, sedan 2000, våldför sig blodigt och brutalt på sitt folk,och militären får order att våldta och mörda de frihetskrävande demonstranterna. Över 4 000 har flytt till Turkiet – och ytterligare 10 000 gömmer sig nära gränsen.

Den gode grannen Erdogan i Turkiet hamnar nu ofrivilligt, och mycket lämpligt, under omvärldens lupp.
Och där ska han va.
Erdogan är en islamist och har en majoriteten av sitt folk bakom sig i avsekulariseringen av landet. En turkisk samvetskompis med den nukleära fanatiske diktatorn i Iran.
Säg mig med vem du umgås...

Och just när Erdogan alltså backar och bekänner färg, då skriver M-politikern Sedat Dogru och Anna Maria Corazza Bildt följande debattartikel:

-"Det är en oroande utveckling att stödet i Turkiet för ett medlemskap i EU sjunkit till runt 50 procent i dagsläget – och fortsätter att minska."

Hallå!!
Oroande utveckling?
Har EU, dvs vi skattebetalare, råd att ta in ett till konkursmässigt u-land som medlemsstat???

Kan det vara mer naturligt än att stödet för Turkiet sjunker just nu, undrar jag.

Expressen aftonbladet svd DN GP DN

11 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-06-12 15:04

    Om de sekulära krafterna i Turkiet tidigare hade svängt in på en väg mot demokratisering och respekt för minoriteter, främst kurderna, hade många som nu röstar på APK valt både sekulära och genuint demokratiska partier i stället. Nu förknippas de ickereligiösa partierna tyvärr alltför mycket med den "djupa staten" och APK framstår som de minst dåliga alternativet.
    Skulle APK välja en för islamistisk väg kommer det att förlora många väljare till revitaliserade och demokratiserade sekulära partier i nästa val, detta borde bromsa AKP en hel del från att gå för lång i islamistisk riktning.

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-06-12 18:21

    konkursmässigt u-land - nja, den turkiska ekonomin har tagit jättekliv framåt. Det är grannen och trätobrodern till väster, som är konkursmässigt!

    SvaraRadera
  3. Usel BNP, vårdstatus, analfabetism, rättssäkerhet......

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-06-12 22:17

    Om Du hade kollat på Rapport eller Aktuellt hade Du fått veta att Turkiets BNP har fördubblats sedan AKP kom till makten 2002 och att väljarna var så förnuftiga att ge AKP majoritet för den goda ekonomins skull, men inte en så stor att de får 2/3 av parlamentets platser. Så den nya författningen måste arbetas fram tillsammans med den sekulära oppositionen. Jag ser ljust på Turkiets framtid!

    SvaraRadera
  5. Fördubblats från usel?
    När jag sett Erdogan hantera Syriens masslakt av civila oskyldiga ska jag uttala mig om Turkiets framtid.

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-06-13 07:57

    Turkiet har redan tagit emot tusentals flyktingar från Syrien, mera är på ingående, man samarbetar men UNHCR. Vad mera kan begäras?
    Sedan finns det mycket befogat kritik mot Turkiet, de bör lämna norra Cypern, respektera minoriteterna och införa en modern konstitution. Men det sistnämnda är redan på gång och det rör sig, om än i snigelfart, även ang. minoriteterna. Cypern lär ta tid.

    SvaraRadera
  7. Vad mera kan man begära? Att Erdogan gör en läpparnas bekännelse, och visar med ord och handling.Att de syriska flyktingarna i Turkiet tillåts tala med världspressen...m.m, m.m, m.m

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-06-13 08:33

    Allt är relativt, Libanon har skickat tillbaka flyktingar till sina plågoandar i Syrien, det gör inte Turkiet. Jag såger inte att det inget finns att kritisera hos Turkiet, tvärtom, främst deras behandling av kurder och brist på insikt och självprövning betr. folkmordet på armenierna retar mih väldigt mycket. Men jag svartmålar inte landet!

    SvaraRadera
  9. Carina:
    Även i denna fråga,är tydligen vi i Sverige bättre insatta än övriga världen.Hörde igår en nyhetsrapportering från Tyskland,där man drog en suck av lättnad,p.g.a att inte Erdogan`s parti fick än fler röster...Detta kunde inneburit början till en diktatur....
    När jag i morse läste en svensk tidning,var det raka motsatsen,man beklagade att inte dessa islamister fick egen majoritet !!! Läs gärna själva i HD.....Så olika tankesätt finns inom korta avstånd,men anledningen är för mig fortsatt en gåta.Eller inte ????

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2011-06-13 10:05

    Jag delar Tyskarnas lättnad, nu måste APK samarbete med oppositionen om den nya konstitutionen!
    Men det återstår en för en stor del av den muslimska världen sorglig bild, nämligen att de sekulära makthavarna i de flesta länder har burit sig så illa åt mot sin egen befolkning, att de driver den i islamisternas armar!

    SvaraRadera