tisdag 31 maj 2011

Vad är det för konstig skräck?


Aftonbladet:
-"Problemet uppstår när prästen går upp i predikstolen.
Då förvandlas nämligen skolavslutningen till en religiös ceremoni."

Varför har plötsligt, efter alla dessa år, prästen och kyrkan blivit negativt laddade symboler i vårt land?
Varför ska korrekta svenska vuxna göra sig till domare över en enkel och vacker skolavslutningstradition för barnen. Varför är det stört omöjligt, och upplevs så provocerande, att man går in i en för ändamålet vacker och blomsterprydd lokal. Där man lyssnar på väl valda och kloka ord om barnen, livet, lovet och sommarens frihet, och avslutar med sången om den ljuvliga blomstertiden som kommer.
Varför får det inte vara vackert längre?

Är det inte rätt fördomsfullt att tro att en präst inte kan tala utan att skrämma in folk i religionen. Är det inte obildat och förenklat att tro att kyrkorna är hotande i sig.
Symbolerna i kyrkan måste vara möjliga att fritt välja att betrakta som vackra konstverk från en svunnen tid, och inte som kristen manipulering.

Mina skolavslutningar var så vackra och högtidliga, så de ger mig fortfarande gåshud, jag unnar av hjärtat dagens barn dessa ceremonier!

SvD

13 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-05-31 10:50

    Ett viktigt oberservandum är att judar och muslimer i regel är positiva till skolavslutning i kyrkan, även med medvetet kristna inslag. Så där inte där skon klämmer, utan hos övernitiska ateister av snittet:
    Det finns ingen Gud - och Christer Sturmark är hans profet.
    Som en absurd detail ska nämnas att Förbundet Humanisterna för fjärde gången har ansökt om att bli godkänt som ett registrerat trossamfund och därmed få rätt till statligt stöd.

    SvaraRadera
  2. Vår kyrka är alldeles för liten för att kunna ta emot ens eleverna i min 9-årings skola, än mindre plats är det för föräldrar, småsyskon, far- och morföräldrar m fl. Kyrkan har plats för 140 besökare och det är mer än 200 elever i skolan, så vad gör man?
    I stället har skolan skapat en fin tradition, där sexorna leds ut ur gamla skolhuset av sexåringarna medan rektorn läser upp sexornas namn. De får varsin fin röd ros av de yngsta barnen. Intet öga är torrt.

    Det är mycket sång och musik och uppträdanden, som avslutas med gemensam sång av "Den blomstertid nu kommer ..." är det till äventyrs någon som vid det laget ännu inte börjat gråta, blir han/hon våt i ögonvrårna då.

    Över oss alla fladdrar flaggan i vinden.

    De flesta familjer har sedan picknick på skolgården. Det är hur trevligt och gemytligt som helst.

    Advent firas i kyrkan med skolbarnen, men fortfarande måste klasserna delas upp. Musikskoleeleverna spelar, klasserna sjunger varsin psalm, några barn läser dikter, kyrkoherden berättar om varför vi firar advent.

    Och ja, vi har några djupt kristna, ett par muslimer, men de flesta är som folk är mest, passiva medlemmar eller passiva icke-medlemmar ;-)

    /Öbon

    SvaraRadera
  3. Öbon:
    Och överallt ihopa skiner moder sol....Din rapport om SAP`s ros,tillframtida väljare,lär inte uppväga den känsla vi i forntid,fick i samband med skolans avslutning i vår kyrka.Men skall vi vara öppna och ärliga,är det väl inte bara denna tradition som angripes,utan i stort allt som genom århundraden byggts upp.Vår svenska fana ses av många som enbart en nationalistisk symbol.I samband med Norges nationaldag angrep en avdankad f.d svensk politiker dem.Norge skulle vara det mest nationalistiska landet efter Sovjets undergång !!!Att som tidigare var stolt över sitt land,skall man nu smyga undan,in i socialismens skugga ....Här skall vi inte tycka "olika"...

    SvaraRadera
  4. Men Lars, ge dig, ;-) en röd ros står inte alltid för SAP. För mig är det en symbol för kärlek, och jag gissar att för vår skolas rektor symboliserar rosen något extravagant som skolan kan bjuda sina "avgångselever" på.

    Färre än riksgenomsnittet röstar på S på min ö, så du behöver inte oroa dig för det.

    /Öbon

    SvaraRadera
  5. Öbon:
    För att få folk,att vakna upp ur sömnen,måste man gå drastiskt fram...Men att avskaffa de kyrkliga festliga och oförglömliga avslutningarna,jämför jag med att ta bort Midsommarstången och dansa runt spelmännen.M.a.o steg för steg skall vi omskolas till ett multikultisamhälle.Vem vet om hundra år hoppar man kanske runt en Totempåle eller afrikanska eldar vid Siljan ???Själv är jag tacksam att ha upplevt lite av svenskt kulturarv,innan det förbjöds.

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-05-31 12:34

    Till midsommar dansar svenskarnu runt ett förskristet fallussymbol som befruktar moder jord, så totempålen finns redan...

    SvaraRadera
  7. Mmm, själva korset anses av en del symbolforskare som en fallossymbol. Från början var korset trearmat, alltså med en lång arm neråt och två kortare ut sidorna. Då blir det tydligare.

    Man kan också jämföra med vissa lokala myter och sägner om jungfrukällor, där unga flickor kunde tvätta sig om de varit för nära en man under midsommarnatten. Med det magiska vattnets hjälp kunde de bli jungfrur på nytt.

    Undrar vad "Små grodorna ..." kan ha för symbolisk betydelse? När jag kommer att tänka på det.

    /Öbon

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-05-31 14:01

    Sedan är det lustigt att svenskarna med ½ års mellanrum (midsommar, jul) dansar runt ett träd/stång och sjunger samma sånger, ibland är det t o m nästan samma väder (ca +10 och regn)...

    SvaraRadera
  9. Haha, Thorsten, så sant, så sant.

    Fast till jul sjunger vi också "Räven raskar över isen", den tror jag inte att jag hört till midsommar.

    /Öbon

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2011-05-31 14:29

    Midsommar borde förklaras vara Sveriges Nationaldag och Annandag Pingst återinsättas som en pålitlig långhelg, i samklang med resten av Europa! Den 6/6 känns bara krsytad (även om det just i år blev långledighetsbingo...).

    SvaraRadera
  11. Midsommarafton har sedan länge betraktats som Sveriges nationaldag i praktiken om än inofficiell.Håller med Thorsten angående 6/6 versus annandagpingst./Petter

    SvaraRadera
  12. Ulf Hjertén2011-06-01 09:08

    Lagstiftningen är som vanligt inkonsekvent. Skolöverstyrelsen tillåter att man sjunger "Den blomstertid nu kommer.." men inte att man ber Gud välsigna barn och föräldrar och deras sommar. Så erbarmerligt korkat. "Den blomstertid.. " är en av psalmbokens finaste lovsånger till Guds skapelse. Kyrkorummet som sådant talar om Gud. Har någon varit inne i en kyrka som varit helt Sturmarkskt neutral? Nej, jag kunde tänka mig det. I en alldeles färsk stor undersökning säger mer än 85 % av svenska folket ja till skolavslutning i kyrkan. Många judar och muslimer säger det också. Men inte Christer Sturmark och hans pyttelilla minoritetsgrupp. Min fru och jag ställer upp på skolavslutning efter skolavslutning och vi tänker inte falla på knä för några få sturmarkare för att be om lov. Så länge som eleverna , deras föräldrar och skolornas fotfolk vill komma till oss är de välkomna med öppna armar. Ev. böter får väl vi fixa med en kollekt vid något annat tillfälle.

    SvaraRadera
  13. Ulf:
    Skönt att se hur du och din fru kämpar,för det finaste minnet från skoltiden !!!
    Liknande "Sturmarksta" försök till avkristning (Stalindiktat), gjordes som bekant i såväl Sovjet,som deras ockuperade länder efter 2VK.I dag blommar åter religioner och de förfallna kyrkorna,är till stor del renoverade.Hoppas att i slutändan,även våra fina traditioner kommer att uppleva en renässans.Men oavsett politisk hemvist,tror jag att vi alla måste kämpa gemensamt,för att våra gamla fina traditioner skall få fortbestå.

    SvaraRadera