tisdag 3 maj 2011

Svenska publicister föredrar att se grandet i sin nästas öga än bjälken i sitt eget.


I dag är det den internationella dagen för pressfrihet, men yttrandefriheten är allvarligt hotad i flera EU-länder.
Skriver BIRGITTA OHLSSON, EU- och demokratiminister, JEAN-FRANCOIS JULLIARD, generalsekreterare Reportrar utan gränser. JESPER BENGTSSON, ordförande svenska sektionen av Reportrar utan gränser, OLA LARSMO, ordförande svenska PEN, ULRIKA KNUTSON, ordförande Publicistklubben i SvD.

"Att inte respektera unionens gemensamma regler måste få konsekvenser."
Menar dessa skribenter allvar, så kan det bli en kostsam läxa för Sverige. För inte kan väl dessa sex vara så fullkomligt hemma-blinda som de låter.

Pressfrihet, yttrandefrihet i vårt land delas mellan de politiker och journalister som tagit patent på "det enda rätta". Censuren är öppen och fullkomligt uppenbar för de som tycker, tänker och skriver "fel".
Uteslutningar, förföljelser och uppsägningar är inget dessa fem lyfter på ögonbrynet åt, dvs inte om det händer i Sverige.
"Oberoende" kallar dom sig, dom som fryser ut varje form av konstruktiv kritik mot nuvarande form av invandring, och elitistiskt och reflexmässigt fnyser:
"främlingsfientlig", ”islamofob” och ”rasistisk”.

14 kommentarer:

  1. Ulf Hjertén2011-05-03 11:41

    Visst finns det anledning att till och från vara negativt kritisk till svensk invandringspolitik. Framförallt den valhänt skötta integreringsdelen, som så ofta blir orsaksbakgrund till onyanserad debatt.
    Men visst finns det ibland också orsaker som föranleder medias yrkesfolk att använda begrepp som "främlingsfientlig, islamofobisk och rasistisk". Jag vet att många av er som skriver i denna blogg är djupt kritiska till och rädda för den invandringspolitik som Sverige för. Ofta är ni tankeväckande och kommer med intressanta inlägg. Saklig kritik finns det alltid anledning att ta på allvar. Men för nyansernas och den ärliga dialogens skull: det finns tillfällen då medias användning av begreppen ovan är befogade. Det finns en inbyggd skepticism mot förändring och "nykomlingar" hos de flesta av oss. Det är naturligt. Men det gäller att rannsaka sig och pröva sina idéer så att denna "naturliga" försiktighet inte förvandlas till ren och skär egoism. Därför att gemenskap är människans mest naturliga miljö och livsform. Där kan det bästa i oss utvecklas. Ingen sida i den här debatten kommer att må bra genom att hävda att det är vi som står för "det enda rätta".

    SvaraRadera
  2. En ”vanlig” svensk journalist?
    Människor som hyllar Hamas och al-Qaida?
    Människor som beklagar Berlinmurens fall?
    Människor som hedrar massmördare?
    Människor som manar till tolerans och vördnad gentemot dessa de allra mest intoleranta?
    Är det dessa människor vi ska tillåta ange tonen i svensk debatt?
    Eller är ”våra” svenska journalister alltigenom förbrukade och passé?

    SvaraRadera
  3. Vad fan svamlar du om? I Sverige får exempelvis Nationell Idag, en nationalsocialistisk dagstidning, presstöd. Så kom inte och svamla om att vi inte har pressfrihet och yttrandefrihet.

    SvaraRadera
  4. Men Hasse...
    Du kan väl ändå inte påstå att en sådan obekant och marginell företeelse som Nationell Idag kan jämföras med den masspåverkan som all etablerad media står för?
    Och om deras presstöd stör dig kan du ta och kolla upp hur många religiösa organisationer som får föreningsstöd… Där kan du säkert hitta fler som inte heller gjort sig förtjänt av skattebetalarnas pengar. Då kan du alla gånger få tillfälle att svära lite till….

    SvaraRadera
  5. Anonym

    Det är väl för tusan inte de etablerade medias fel att människor föredrar att läsa dessa media framför nazist- och kommunistmedia.

    Har jag påstått att presstödet till Nationell Idag stör mig? Jag tycker det att bra att även minoriteter kommer till tals.

    Gnällspikar som klagar över vår press- och yttrandefrihet får väl starta sina egna tidningar.

    Att press- och yttrandefriheten inskränks i länder som Frankrike och Italien är minst sagt oroväckande. Inte minst med tanke på att det handlar om två starka EU-länder.

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-05-03 14:22

    Ibland tror jag att Sverige kollektivt lider av bipolärt syndrom vad självbilden anbelanger: Ena stunden är allt i Sverige guld och gröna skogar, andra stunden är allting kasst. Jag tycker faktiskt att i det stora hela är förhållandena här ganska hyfsade, även vad press- och yttrandefriheten anbelanger. Den här bloggen är ju ett exempel för att det funkar i det lilla. Och i ljuset av hur illa det kan gå för folk som säger obekväma sanningar i många andra länder är martyrskapet att inte vara politiskt korrekt i Sverige ganska behagligt!

    SvaraRadera
  7. Håller med Thorsten angående "gröna skogar"/VS/"allting kasst".Och visst i bla denna blogg tycks yttrandefriheten funka väldigt bra, människor med lite olika bakrund och åsikter debatterar/har dialog med varandra.Så jag tycker demokratin funkar ganska bra./Petter

    SvaraRadera
  8. Jag är ju så stolt över att ni inte tycker som jag och ändå vill vara hos mig. Och jag får glädjeknäpp och lyckorus av att vi alla kan samlas här med alla våra olika tankar och funderingar.
    I min värld finns inga rätta eller fel åsikter.
    Och det är denna sanna debattglädje och frihet som svensk media helt missar genom att cencurera och hävda massivt von Obenskt tolkningsföreträde.

    SvaraRadera
  9. Thorsten Schütte2011-05-04 09:22

    Det finns inga rätta eller felaktiga åsikter. Däremot finns det hyfs och god uppfostran som bör vägleda hur man formulera dessa åsikter innan man öppnar munnen/trycker på enter. Risken är annars att diskussionen sedan rör sig om formen snarare än om innehållet!

    SvaraRadera
  10. Ingenjören2011-05-04 10:25

    ""Oberoende" kallar dom sig, dom som fryser ut varje form av konstruktiv kritik mot nuvarande form av invandring, och elitistiskt och reflexmässigt fnyser:
    "främlingsfientlig", ”islamofob” och ”rasistisk”. "

    Ehm, det de gör är att använda yttrandefriheten. Du får vara rasist och islamofob och de får kalla dig för rasist och islamofob. Det är så yttrandefrihet fungerar. Om vi skulle förbjuda folk att kalla rasister för rasister så skulle det vara en verklig inskränkning av yttrandefriheten. Man har rätten att säga det man tycker, men du kan itne kräva att alla ska hålla med dig.

    SvaraRadera
  11. Om makten kallar sig oberoende, kommer det inte med ett ansvar då? Är det yttrandefrihet när makten använder sig av tolkningsföreträde? Vem är rasist? Den som medie-eliten dömer som rasist?
    Jag vill under inga omständigheter hindra någon från att kalla rasist för rasist. Men jag vill hindra makteliten att genom medial indoktrinering kalla vissa människor med ickerasistiska åsikter för rasist.

    SvaraRadera
  12. Thorsten:
    "ganska behagligt"....WHAT? undrar om de personer som blivit hotade,utsatta för stenkastning, fått rutor inslagna av stenar, fått yxor i ytterdörren,misshandlade och svårt knivstuckna håller med dig.....det martyrskapet hade vi gärna varit utan, det kan jag lova dig.

    /HellBoy

    SvaraRadera
  13. Sverige lever i totalt förblindad förnekelse när det gäller brutala hatbrotten som SD och deras sympatisörer utsätts för.

    SvaraRadera
  14. Thorsten Schütte2011-05-05 08:43

    Hellboy: jag syftade mera på dem som i media lita lagom kokettera med sin politiska okorrekthet. Det som Du beskriver är oförlåtliga övergrepp, här krävs det en skärpning, främst en upprioritering av sådana händelse hos polis och rättväsendet. Med den förföljelsen genomförs av kriminella ultraextrema anarkoaktivister, inte av samhällsinstitutioner/statsapparaten. Där ligger skillnaden till både heldiktaturer och länder på glid, som Berlusconis Italien!

    SvaraRadera