måndag 23 maj 2011

Spanjorerna kräver RIKTIG demokrati!


Jag också.
Hör ni det Alliansen.

Vid Puerta del Sol i Madrid tältar demonstranter i protest mot åtstramningar och en arbetslöshet på över 21 procent.
Protesterna har pågått i dagar runtom i landet, och demonstranterna lät sig inte heller stoppas av ett mötesförbud under helgen.

Fast i Sverige knyter vi nävarna i byxfickan

SR

9 kommentarer:

  1. Jag minns någon dansk filosof som sa att "så länge det finns mer än en människa på denna jord så kan det inte bli riktig demokrati".Så sant,Sen tror jag det kan vara så hos en del människor(från vänster till höger politiskt)att när "deras"parti vinner mycket röster i ett val så anser dom att det är "riktig demokrati".Rent personligen anser jag det ideala vore att tex riksdagens 8 partier fick vardera ungefär lika mycket röster,och kunde göra upp i olika frågor i olika konstellationer.Men det är nog tyvärr en utopi.Nu ska jag lägga mig och sova på saken. /Petter

    SvaraRadera
  2. Petter, tror på ditt förslag.
    Det som oroar mig är att alla våra fina gamla demokratier håller på att ifrågasättas av befolkningen på grund av svek från politiker. Missköter landet, styr mot undergång- och låter småfolket betala priset.
    Inte bra.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-05-24 08:21

    Samlingsstyre enligt Petters modell fungerar i vissa kommuner och gör det eller har gjort det i Schweiz. Det förutsätter dock att intressemotsättningar är låga. det kan även leda till desintresse från väljaren, eftersom partierna gör upp sinsemellan oberoende av valresultatet. En vital demokrati behöver en kraftfull regering och en kraftfull opposition som återspeglar skillnader och intressekonflikter i väljarkåren. Men det behövs också en beredskap att skapa blocköverskridande stabila överenskommelser där långsiktighet och kontinuitet över flera mandatperioder behövs, exempelvis för socialförsäkringar och skolan, där tvära kast har gjort mycket skada.
    Och sedan tycker jag att man inte lika ofta ska låta partipiskan vina, det är bättre med ett nederlag för regeringen då och då, med riksdagsledamöter som får tänka själva i stället för att endast vara röstboskap.

    SvaraRadera
  4. Ulf Hjertén2011-05-24 10:50

    Hoppas att du sovit skönt inatt Peter. Då förstår du nog med morgonens klarhet att din idé nog är en utopi. Varför överhuvud politiska partier? Varför fördelning efter antal röster ur folkviljan? Ja, det är den styrelseform som av tradition visat sig fungera bäst. Diktaturer och direktparlamentariska former har prövats. De förra med fasansfulla resultat. De senare har ofta gett upphov till begreppet "Polskriksdag". Sedan säger Thorsten på ett utomordentligt sätt det som bäst vitaliserar ett land och dess styre. Skillnader och intressekonflikter måste lösas på vettigt sätt. Det som är intressant med vår nuvarande riksdag är hur man behandlar ett stort behov: blocköverskridande överenskommelser som håller över mandatperioder. Och ett otyg är förvisso det som kallas "partipiskan". Även riksdagsledamöter må tillåtas ha samvete.

    SvaraRadera
  5. Ulf jag förstod nog innan jag somnade att det var en utopi.Och anledningen till att riksdagens partier är olika stora är ju väljarnas "fel"eller förtjänst.Självklart är systemet med parlametarism(där väljarna väljer "sina"repesentanter)den mest demokratiska och pragmatiska formen.Att, som del del vill,ha folkomröstningar i betydligt fler frågortror jag inte på,bla av den anledningen att det skulle bli väldigt dyrt för staten, dvs vi,och följaktligen bli mindre pengar till bla vård och omsorg.Systemet med att välja representanter till kommun,landsting och riksdag funkar nog ganska bra vid en närmare eftertanke,nu ska jag åka och jobba ,har kvällsskiftet den här veckan. /Petter

    SvaraRadera
  6. Ulf:
    Även riksdagsledamöter må tillåtas ha samvete....Också en utopi Ulf,eftersom de egna samvetet får stå tillbaka för de höga mål som dessa karriärmänniskor uppnått genom sin sits i RD.Men vad man verkligen skulle önska sig är att ALLA partier oavsett vänster el.s.k höger respekteras likvärdigt.Du skrev för några dagar sedan just om detta och om mitt parti`s utfrysning.Trots att vi lagt fram ett 99-punkts program inför valet,vill ingen veta av det.Nu har det gått så långt i denna snillenas lokal,att S-partiet har röstat nej till sina egna förslag,p.g.a att SD instämt.Bordläggning och återremiss är andra knep för att söka driva genom sin politik utan att behöva hjälp av oss.När därtill en så ohederlig allians inleds av M/MP,enkom för att knäppa SD på näsan,undrar man om de är vuxna sin uppgift,eller sitter kvar i sandlådan !!!

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-05-24 13:23

    Jag tycker att samarbetet mellan alla fyra oppositionspartier redan har avdramatiserats något, man får låta tiden ha sin gång!

    SvaraRadera
  8. Lite « utanför ämnet » kanske men jag läste en ensidig artikel i SVD i dag om extremister .
    Inte ens i en « högertidning » som SVD kommer man undan dessa plågsamma politiskt korrekta vänster journalister !

    Vérité et justice?
    Eller :
    “When tolerance becomes a one way street, it leads to cultural suicide”

    En SVD artikel fylld av förljugen och enfaldig retorik!
    Varför kan man i rättvisans namn inte inse att alla extremister är lika goda kolsupare och därmed lika förkastliga? Artikeln tonar ner de vänsterextrema och islamistiska både i text och bild.
    Mitt intryck är att de nazistiska manifestationerna (som jag starkt ogillar - lika mycket som de vänsterextrema och islamistiska) inte skulle märkas om det inte var för de vänsterextrema och islamistiska grupperingarna som tydligen alltid tar chansen att kasta sten och bråka om tillfälle ges…

    Hälsningar från Arga tanten

    Som är en alldeles ”vanlig” tant och som blev lite förundrad över att Lars Å Månsson så vänligt gav mig en eloge för mitt tidigare inlägg. Tror du kanhända att jag är någon annan ”tant” ?
    För övrigt så ”stänker” jag mer än gärna beröm till Carina som är en enastående bloggare.
    Är du Lars Å Månsson förresten bekant med Lasse O’Månsson i MAD?
    :-)

    SvaraRadera
  9. Arga tanten:
    Nej jag "tror" aldrig någonting,men läser med intresse gärna sakliga väl underbyggda kommentarer/inlägg...Dina har hittills väl överensstämt med mina uppfattningar,kring det katastrofala läge "vårt land" hamnat i.Fortsätt gärna att återge/dela med dig av de lögner och fablar som politiker och andra besserwisser sprider,genom våra ensidigt styrda svenska medier.
    Nej,med MAD-Månsson har jag inget gemensamt,förutom för o.efternamn....F.ö lever jag fortfarande,åtminstone i sinnet...,men f.n. under smärta.

    SvaraRadera