fredag 27 maj 2011

Sjuklöverns coco´s nest.


Malmös skolkommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (s) tänker införa att hälften av Malmös grundskolelever ska erbjudas undervisning i matte, fysik och andra ämnen på sitt hemspråk under ordinarie skoltid. Hon säger att 50 procent av Malmös grundskolelever har annat modersmål än svenska och då bäst skulle lära sig ämnena på hemspråket i stället för svenska. De språk som främst avses är arabiska, somaliska, bosniska och afghanska.
Övriga sjuklövern röstade för.

Och vad ska dom ha för nytta av det i framtiden?
Har dom inte kommit till Sverige för att dom vill bo här, leva här och arbeta här?

Känner massor med europeiska barn som är både två, -och trespråkiga från barndomen och är både duktiga och stolta över det.
Varför missuna araber, somalier, bosnier och afghaner denna självkänsla? Eller är det helt enkelt så att Katrin Stjernfeldt-Jammeh insinuerar att just den här gruppen barn är dumma i huvudet, för dumma för att lära sig språk.

PI

5 kommentarer:

  1. Nja, man för väl skilja på 1) undervisning på eget språk och 2) mängden som behöver undervisas så.

    1) Det är, så vitt jag vet, lättare att lära sig nytt på det språk man verkligen behärskar nyanser och begrepp i. Så den biten är väl oantastlig. Med utgång från de begrepp man lär sig kan man sedan bygga på i svenskundervisningen.

    2) Att så många som 50% har dessa behov är ju fullständigt orimligt. Det blir ju kostnader som knäcker den ekonomiskt starkaste kommun.

    Sammantaget blir det, som jag ser det, ännu ett uttryck för det kompletta vansinne som styr Sverige. Konsekvensen av 2) blir att man inte skall komma i närheten av 1). Men - då måste man tänka efter före. Det är väl inget som svenska politiker gjort sig kända för. Lappa, laga, ljuga .....

    Dagens låt, än en gång: "Jag ger fan i allt ... /../ ...när Sverige demoleras av politikernas prat" - Eddie Meduza.

    /ingvar

    SvaraRadera
  2. Carina:
    Vi svenskar måste vara tacksamma så länge man inte begär,att våra barn skall börja tala arabiska,somaliska,afghanska o.s.v i skolan...Allt för vår gästfrihet !!! Måhända skulle man fundera över om den nya svenska uppfinningen "nödtelefonen" borde installeras i Malmö,för dess styrande ???

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-05-27 10:25

    Unde de första åren, innan svenskan har satt sig kan man missa mycket i de andra ämnen, så det kan vara bra med en start i t ex matte på modersmål och övergång till svenska så snart den bär!

    SvaraRadera
  4. Thorsten:
    Utan att ha akademisk examen undrar jag som novis.Vore det inte bättre att först lära sig tala och skriva,på sitt nya "hemlands" språk ???
    Räkna tror jag mig kunna (åtminstone enklare)på bl.a Zulu och Swahili....utan språkkunskap..Ja,kanske även på vissa arabiska dialekter...

    SvaraRadera
  5. @Lars
    Så trodde jag också tills min fru (som är lärare) förklarade lite mer av problematiken med att lära ut till de som man inte enkelt når. Har man inte språket har man inte grundförståelsen.

    /ingvar

    SvaraRadera