onsdag 4 maj 2011

Fas tre = coco´s nest


Meningslöst arbete och förbud präglar livet för långtidsarbetslösa i alliansens Sverige.
Allt i takt med att det svenska välfärdsbygget totalraserats, har de gamla fattighusen kommit tillbaka men bytt namn till fas tre. I praktiken innebär det dock inte någon egentlig förändring för de intagna.
Fas-trearna får inte tigga, gå på krogen eller tala illa om fas tre.
Den som bryter mot dessa regler bestraffas. Dessutom måste fas-trearna bära en så kallad fattighjonbricka, numera fas-tre-bricka. Brickan ska placeras väl synlig utanpå kläderna så att alla de möter kan se att de har att göra med är fas-treare.
Och om de inte lyder och sköter sig enligt den djupt förvirrade Angeles Bermudez-Svankvist och den illande halsflammiga Hillevi Engström, så kommer de alla att obönhörligen tvingas övergå i fas fyra.


Alliansen säger att de synliggör människor och inte döljer arbetslöshet i passiva program.
Och att dom inte tummar på arbetslinjen.
Men menar att dom inte tummar på arbeitsdienspflichten.

SVT SVT aftonbladet

8 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-05-04 22:19

    Carina, en av Dina bästa texter hittills. Man nästan tror att arbetslinjen ska tolkas som skylten "Arbeit macht frei", det fattas bara att fas-tre-brickan blir en gul sexuddig stjärna...
    Och lustig att hemskheter ofta ha siffernamn, en motsvarighet till fas tre i Tyskland heter Hartz fyra...

    SvaraRadera
  2. Åhh, tack, Thorsten, de orden får bli nattens bästa huvudkudde!

    SvaraRadera
  3. Ulf Hjertén2011-05-05 10:24

    Det verkar ju som att svenska byråkrater söker överträffa tredje rikets konstruktörer med att på "vetenskaplig" väg eliminera det obekväma och kostsamma.. I det längsta vill jag 30-talsblunda, trots att jag är en del av 2011 års samhällsbygge. Fas 3. Utförsäkring. Försörjningsstödskö. Nästa steg????
    Kära borgerliga allians: GÖR DET STEGET PÅ KÄRLEKSFULL HUMANISTISK GRUND. Sök bredaste möjliga stöd i riksdagen utan fördomar. Låt inte kortsiktiga mål fresta er till beslut som om 50 år kommer att ge er samma dommar som en gång utdömdes mot konstruktörerna av det tredje rikets avhumniserade inferno. Börja med att ta vara på den möjliga majoritet i riksdagen som vill ta med pensionärerna i välfärdsbygget. Visa på handling nu eller utlys nyval. Tack Carina och Thorsten för medveten kampvilja. Tack och lov är ordet ännu fritt. Hav tröst: Det ni kallar gammelmedia är inte det hela.

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-05-05 13:03

    Regeringen är så himla saktfärdig, fel rättas till så långsamt att många till hamnar mellan stolarna, se t ex:
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4489315

    SvaraRadera
  5. Mitt intryck av det hela är att oavsett färg på regeringar har sk arbetsmarknadspolitiska åtgärder under lång tid endast fungrat som dold arbetslöshet.Olika namn men i stort sätt samma sak beredskapsarbete,ALU,RAS(riktat anställningsstöd)nystartsjobb och nu fas 3.Men samtidigt svårt att säga vad som skulle kunna lösa problemet med långtidsarbetslöshet.Under krisen i början av 90-talet gick jag en period på en arbetsmarknadsutbildning och har inte så bra erfarenhet av den sortens åtgärd.Massor av outbildade lärare,ineffektivitet,"lekstuga"osv.Så att enbart prata om utbildning löser inte heller alla problem.Håller helt med Ulf i det han skriver."Sök bredast möjliga stöd i riksdagen utan fördomar".Så sant, politisk pajkastnig som pågått i många år är ingen lösning./Petter

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-05-05 20:46

    Den bästa hjälpen är hjälp till självhjälp. När jag efter utmobbing, sjukskrivning och diagnos tog mina första tassande steg tillbaka på arbetsmarknaden tog jag kontakt med ett företag som tog mig in först som praktikant, sedan anställdes jag med lönebidrag, som jag t o m fick ta med till nästa anställning. Detta första jobb gjorde mig nämligen anställningsbar på nästa, där jag slapp pendla. Efter en tid fasades lönebidraget ut och jag blev självförsörjande. Det är så det borde fungera för fler. Tyvärr blir det ofta fel: man jagar dem som är självgående och skulle fixa jobb själv, som jag gjorde, men man släpper dem vid för våg, som skulle behöva mer aktiv stöd och uppföljning. Det är "Din" arbetsförmedlares viktigaste uppgift att göre rätt bedömning hur självgående/hjälpbehövande Du är!

    SvaraRadera
  7. Thorsten tar upp en viktig sak som man kanske i hastigheten inte tänker på:Hjälp till självhjälp.Samtidigt som inte politiker kan "ordna allt"så är nog kompetenta arbetsförmedlare, som kan sätta sig in i olika människors förutsättningar,nog så viktiga.Det vinner både den enskilde och samhället på./Petter

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-05-05 21:40

    Individanpassad äkta hjälp (och inte något j-vla coachning genom optimistkonsulter - grrrr!) är den ena pelaren, den andra ekonomisk trygghet för den sjuka och/eller arbetslösa. Bara när man slipper ligga sömnlös om natten inför månadens räkningar får man energi över till att bli frisk och/eller söka jobb. Att hungriga vargar jagar bäst är förbannat struntprat!

    SvaraRadera