torsdag 21 april 2011

Var ligger Blåkulla?


Idag är det dags! Djävulens stora kalas i Blåkulla, som varar ända till sent sent på påskaftonen. Under skärtorsdagsnatten förrådes Jesus, enligt evangelierna av Judas, och i folktron trodde man att alla mörka krafter släpptes lösa vid den tidpunkten.

Alla häxor som redan varit där vet att det är till ön Blå Jungfrun i Kalmarsund som man ska flyga. Men det är bäst att inte komma med tom mage, "läckerheterna" som serveras är i själva verket grodor, ormar och paddor.
Tusentals oskyldiga kvinnor anklagades för häxeri och trolldom, vilket därefter ledde till tortyr och avrättning.

Våra små som klär ut sig till häxor och ”går påskkärring” på skärtorsdagen eller påskafton och går runt och tigger godis, har inte mycket med häxtron på 1600-talet att göra. Det är en tradition som vuxit fram och förändrats under tid, från 1800-talet.

Kaffepannan, hucklet, svarta katten och kvasten?
Kaffet hade inte ens kommet till Sverige så kaffepannan går bort. Katterna är också ett hitte-på, kvasten kan ha funnits, men 1600-talets häxor reste, ”under stort dån och med utslaget hår”på getter, får eller hästar.


Själv stannar jag hemma, mitt horoskop säger: Oväntat gott om romantik och även i övrigt blir det en behaglig torsdag för din del. Mysig kväll.

7 kommentarer:

  1. Tusentals kvinnor runt om i Europa, i Sverige "bara" runt 400 st (400 för mycket).

    Se gärna: http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4xprocesser_i_Sverige

    eller

    div titlar av Ebbe Schön.

    /Öbon, som passar på att önska glad påsk, för nu tar jag nätledigt ett par dagar

    SvaraRadera
  2. Desamma, d´samma Öbon, det ser ut som om vi får den sagolika påsk vi förtjänat efter vargavintern!

    SvaraRadera
  3. Påskkärringarna bor på Brocken i Harz..Här sker först dansen kring bålet,innan de sätter sig upp på sina kvastar.Målet för dem har jag aldrig riktigt kunna fastställa,men en del blir tydligen kvar bland oss,utan förkläde och kvast...även efter nattens ritt...Andra klär ut sig i heltäckande slöja för att inte senare bli igenkända,en ny tradition som blir allt mer spridd i vår kultur. !!!

    SvaraRadera
  4. Ulf Hjertén2011-04-21 14:47

    Har just varit och köpt lite påskgodis för att stoppa i påskkärringarnas korgar när de kommer och ringer på. Blåkulla är väl inte riktigt min påsk men det stör inte och grannarnas ungar är jättegoa. Önskar er och "bloggkärringen" en skön och glad påsk, gärna i någon vacker vitsippsbacke.

    SvaraRadera
  5. En riktigt skön och avslappnad Påsk,tillhör jag också dem som vill önska alla läsare av denna blogg.På tal om Vitsippor och skir vårgrönska.Har just upplevet denna härliga bild.Hela kyrkogården,där min älskade fru nu vilar,är omgärdad av en sådan naturupplevelse.Hoppas nu att ni på nordligare berddgrader också tar tillfället i akt,att få njuta denna sköna årstid.

    SvaraRadera
  6. Bor i hyreshus med portlås så jag lär nog inte få något besök av påskkärringar, lite synd faktiskt.Hur som helst:Glad påsk Carina,Öbon,Lars,Ulf mfl önskar Petter.

    SvaraRadera
  7. Så fint hon har det, Lars, din fru, bland alla de vackra vitsipporna, och så sorgligt det är att livet ska sluta så.
    Tänker på dig.

    SvaraRadera