onsdag 6 april 2011

Gulblå nyhet toppar alla svenska tidningar idag.


Idag avslöjar Riksbanken motiven på våra nya sedlar.
Och det finns inte en enda svensk som inte har en åsikt om valet av kulturpersonligheterna från 1900-talet.
I Dalarna till exempel är det snudd på Dalauppror:
"Ingen enda kulturpersonlighet från Dalarna fann nåd när de nya sedlarna presenterades. Ingen Anders Zorn, Carl Larsson, Hugo Alven, Erik Axel Karlfeldt, Jussi Björling eller Dan Andersson fann nåd."
Visserligen skånska, men född solidarisk.
Detta går inte an.
Inte en enda personlighet från norr om trädgränsen!
Själv kommer jag att bli glad över att få stoppa de nya sedlarna i min plånbok, med undantag av Ingmar Bergman som alltid gjort mig tungsint och deprimerad. Jag känner redan nu att jag måste undvika 200-ingarna.

Jag uppmanar därför Riksbanken att tänka om och i stället plitar dit vår sannaste hjälte, idrottsprofilen och pricken över sedel-i-et, Ingemar Stenmark!


Expressen Aftonbladet SvD DN Sydsvenskan Skånskan GP UNT NSD Dalarnastidningar VF GD

11 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-04-06 13:23

    Jag kommer tvärtom att älska 200-lappen. En mellanstorlek som finns i Norge och Danmark och som jag alltid saknat i Sverige. Och Ingmar Bergman är en storhet, livet är inte alltid glatt och glamour, det behovs skildrare av skuggsidan också!

    SvaraRadera
  2. Livet är svart ibland, visst. Det behöver vi inte ha en sedel som påminner oss om, tycker jag.

    SvaraRadera
  3. Kommer sakna Selma. Annars? Tja, fem av personerna är "världsberömda", alla utom Taube, som dessutom var en filur som korpade idéer till musik och texter lite varstans ifrån. "Min älskling, du är som en ros" är nästan en karbonkopia av Burns "My love is like a red, red, rose".
    Märkligt att Hammarskiöld får ett lappländskt motiv, han var väl från Skåne?
    Gillar valet av Bergman, instämmer här med Thorsten, det behövs skildrare av skuggsidan också. Lindgren, kan också hon skildra elände, skräck och urfattigdom, La Nilsson, underbar, Garbo första stora filmstjärnan från Sverige?

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. Öbon, trodde du skulle stötta mig i valet av en idrottsprofil!
    Dag var en Skånes stothet, men född 29 juli 1905 i Jönköping. Lappländska motivet är måhända en eftergift för negligeringen av norra Sverige.
    Evert Taube ÄR Sverige för mig, minns alla stunder utomlands som han har burit min hemlängtan med sin bedårande musik!
    Lite fuskare är vi säkert allihopa...

    SvaraRadera
  5. Carina, jag kan lugna dig med att Stenmark är en stor idol! Men han lever och för mig känns det lika bakvänt att ha en nu levande person på en sedel, som att döpa gator och torg efter nu levande personer.
    Men jag kanske tänker fel.

    Så undrar jag varför man lägger ner så mycket arbete på att byta motiv, vill man inte avskaffa kontanter så mycket det går?

    /Öbon

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-04-06 14:54

    Helt rätt Öbon, inga levande personer på sedlar och som gatunamn. Rätt som det är gör vederbörande bort sig. Och kontanter kommer alltid ha sin plats i samhället.
    Men: nu när femtioöringen försvann och burkpanten höjdes till 1 kr, då känns ju 60 respektive 90 öre för glasflaskor något bakvänt. Höj till 1 kr här med!

    SvaraRadera
  7. Jag tycker förslagen ångar av PK-ignorans och ytlighet!

    Kanske vi skulle ha någon från "Lets Dance" på sedlarna? Bert Karlsson eller Roxette på 1000-lappen samt Joey Tempest och Magnus Uggla på tvåhundringen respektive femtiolappen. Eller vad vet lilla jaaaag?

    Är förslagen inte lite genusinkorrekt också? En manlig politiker, en kvinnlig sångare, en manlig regissör, en kvinnlig skådis. Förmodligen är det även heteronormativt, jag ser ingen tydlig HBT-profil på valen

    Ursäkta, men jag tycker det hela är mycket sorgligt!

    SvaraRadera
  8. Håller helt med Thorsten och öbon.Ingen bra ide att avbilda nu levande personer på sedlar./Petter

    SvaraRadera
  9. Jolalus, här kom det en frisk fläkt, livet skulle kanske bli mindre sorgligt med Roxette på sedeln, vad vet jag!

    Thorsten och Petter och Öbon, säkert har ni rätt, nån kan ju göra bort sig rejält.
    Nånstans inom mig tror jag dock inte att risken med Stenmark är stor.
    Eller tror ni han fyllnar till när han åker ut ur M.M, och trär en kondom överhuvudet och doppar Limpars huvud i toaletten och hoppar i säng med Evy och Maria, inför kamerorna?

    SvaraRadera
  10. Haha, tack för morgonens andra storfniss! Nej, det är verkligen inte troligt att hedersmannen Stenmark hittar på sådana saker, han håller sig för god för det.

    Jolalus: Garbo hade, om jag förstått det rätt, romanser med både män och kvinnor, och hur var det med Hammarskiöld egentligen? Han gifte sig aldrig, vilket i och för sig inte behöver betyda så mycket, men på hans tid kunde det antyda ett obefintligt intresse för det motsatta könet.

    /Öbon

    SvaraRadera
  11. Där ser du, Jolalus, sedelhjältarna är precis som vanligt folk!

    SvaraRadera