onsdag 20 april 2011

Heja Uffe - RIV SKITEN!


En världsberömd (?) konstnär Antony Gormleys har byggt ett 18 meter högt betongtorn i skulpturparken Kivik Art Centre. Där står betongklumpen mitt i den skira grönskan på det fagra Österlen, som om vi människor plötsligen behöver betong.
Tornet som restes 2008 har väckt starka känslor.
Och det kan man ju begripa.
Eftersom detta bygge inte är ett bygge utan ett "konstverk", krävdes inget bygglov.
Men Ulf Lundell som bor närmsta granne med den höga byggnaden har överklagat, han betraktar bygget som vilket svartbygge som helst, och vill självklart att skiten ska rivas.

Nu har Ulf Lundell får rätt. Det konstiga tornet på Kivik art centre skall betraktas som en byggnad.
Men skulpturparken ger sig inte.
Dom vill ha resning. Och vilken man vill inte ha resning när hans fina torn riskerar kapning.
Själv följer vi noga utvecklingen.
Det kan bli läge att bygga några konstverk på ön, för barn och barn-barn.

PS, läser en komentar av Stefan, skåning:

-"Så blir det när en massa 08-or ska flytta hit och tror att dom äger världen.
Flytta ni hem till storstan igen och sluta gnälla."

Jag visste de, jag visste de!
Många riktiga skåningar väljer hellre, skyhöga svartbetongbyggen som granne, än en
08.
Fast det säger mer om vissa skåningar än om betongbyggen och stockholmare.


Skånskan SvD Kristianstadbladet GP GD Ystads Allehanda GT

5 kommentarer:

  1. Man undrar var tillsynsmyndigheterna har hållit hus...Ett sådant betongbygge uppstår ju inte över en natt..Liksom Wilks avskyvärda sammanspikade "träskulptur" vid Kullaberg,tycks inte sådana "konstverk",vara bland de högst prioriterade arbeten vid Länstyrelsen."Skånske Stefan" tillhör kanske dem som levererat betong och annat material ????

    SvaraRadera
  2. Skulle vilja komma med en reflektion/erfarenhet av aversion gentemot "Ståckhålmare". Jag känner mig tämligen säker på att en hel del av denna härstammar från vår "dialekt". Innan jag flyttade till Dalarna kunde jag inte prata riksvenska, än mindre uttala å,ä och ö. "Räven" blev "reev" osv. Kommer ihåg kommentaren som fälldes på min arbetsplats "Plutten, jag har aldrig träffat någon som pratar så mycket Stockholmska som dig"

    Nåväl, för att göra en lång historia kort, så satt jag på tåget hem till stan och delade kupé med ett gäng rekryter från I1 Kungsängen som varit på I14 Falun under en tid. De satt och diskuterade sina erfarenheter. Och då slog det mig hur illa "Ståckhålmska" kan låta för utsocknes. Kaxigt och överlägset och drygt. Själv så älskar jag det.

    Så jag har väldigt svårt att tro att Göteborgares faktiska beteende är så mycket trevligare än Stockholmares. Däremot är deras dialekt betydligt mer behaglig/mysig för omgivningen. "Slutsats" = Göteborgare är trevligare än Stockholmare.

    /Plutten

    SvaraRadera
  3. Fel slutsats, Plutten!! Skånigar är trevligast, de är t.om så himla trevliga så de inte alls behöver bära sitt mindervärdeskomplex som en kvarnsten runt halsen.
    Malliga människor är lika avskyvärda var de än kommer ifrån.
    Fast jag tror inte Uffe hör till de malliga, han är nog bara för känd för sitt eget bästa.

    SvaraRadera
  4. Har bott i Göteborg och kan visst tycka att dialekten är la' för go', men att göteborgare är trevligare än stockholmare går jag rakt inte med på. Själv är jag vansinnigt trevligt och stockholmare sedan generationer, även om jag vansläktats något och inte bor i vår vackra huvudstad.

    /Öbon

    SvaraRadera
  5. Öbon:
    Nej göteborgaren är kanske inte trevligare än 08-or..Men han överträffar alla i landet genom sin slagfärdighet.Glömmer aldrig en gång jag stod i en butik i Kal o.Ada`s stad.In kom en lustig prick och började berätta en skojig historia för oss alla..Detta tror jag skiljer dem från andra delar av landet..spontanitet/öppenheten.Ett gott skratt förlänger livet,och gör det lite lättare att glömma dagens mödor.

    SvaraRadera