fredag 8 april 2011

Folktandvården, nu får ni ge er!


"Dålig tandhälsa är ett mycket stort problem i vissa socialt utsatta områden". Dålig kost och munhygien ligger bakom detta, så nu tar folktandvården krafttag och erbjuder drygt 4.000 ettåringar särskild vård.

"vissa socialt utsatta områden", hmmmm, var kan det vara, vad menas med denna fina och väl genomtänkta formulering, och en artikel illustrerad med en rågblond flicka i tandläkarstolen.
Ja, för folktandvården vill ju absolut inte peka ut nån, tro bara inte det. En blond liten flicka är väl alldeles lagom harmlös?

Denna yber-ängsliga finkänsliga tillrättaläggning och omskrivningar missar målet.
Folktandvården är för rädda och fega för att rakryggat tala till målgrupen.
Men.
Det ÄR inget konstigt att människor som kommer från miljöer utan rinnande vatten, el, avlopp och utbildning, tandborstar m-m, m-m inte har lärt sig att sköta hygien och tänder, som vi här i västvärlden har fått lära oss.
Kunskap och utbildning om hur man sköter barns tänder, bra och nyttig mat, noll socker, inget småätande, tandborstning tre gånger om dan är mycket, mycket klokare än ett vanskligt fluorexperiment på småbarn.



DN

5 kommentarer:

  1. Målgruppen är nog inte bara människor som kommer från miljöer utan rinnande vatten osv. Dålig tandhälsa är en klassfråga, vet flera Johansson och Svensson som knappt haft en egen tand kvar i munnen i 35-40-årsåldern.
    Och det har inte blivit bättre sedan flourtanterna försvann i skolan

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-04-08 12:36

    Ja, fluor i små mängder är viktigt. Då byts hydroxidionerna i apatiten i tandemaljen ut mot fluoridioner, vilket gör den motståndskraftig mot syror.

    SvaraRadera
  3. Vad jag vill säga med inlägget är att det är inget skamfullt, att inte ha vuxit upp och lärt sig saker som just i vårt land numera betraktas som common knowledge. Bilden illustrerar vad jag menar, att tip-toe-a fram på äggskal, är ingen verkningsfull metod att föra fram kunskap på.

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-04-08 14:38

    Ser skillnaden tydligt hos mig själv: Mina mjölktänder blev redan ruiner och "vuxentänderna" har säkert en högre metall- (kvicksilver och guld) vikt än kalkvikt. Mina barn har inga hål alls!

    SvaraRadera
  5. Just detta vill jag unna alla människor - inga hål!

    SvaraRadera