söndag 17 april 2011

Finska folket har sett det avskräckande exemplet i Sverige, och talat!


Det finska valets skräll blir det högerpopulistiska Sannfinländarna som landar på 39 mandat och 19 procent av rösterna. Sannfinländarnas partiledare Timo Soini jublar över de exempellösa framgångarna.
Det sägs att Bildt är oroad över över valutgången.
Det skulle jag också vara.
I hans kläder.
Det sägs att Juholt är oroad.
Och de andra sjuklöverspartiernas.
Så går det när de etablerade partierna inte kan hantera invandringsfrågan.

Aftonbladet Expressen
DN SvD GP Sydsvenskan

6 kommentarer:

  1. Märkligt att de partier som tar tag i frågor som rör integrering, invandring, flyktingpolitik o dyl alltid blir kallade rasister.
    De som med våld försöker stoppa dessa partier från att föra ut sitt budskap, alltså hotar demokratins grundvalar, kallas dock inte facister.
    Trots att det är mer beskrivande för dessa än rasister är för de förra!

    SvaraRadera
  2. Tack så hjärtligt för denna kommentar.Ännu mer tackar jag er svenska folket,som har gett till oss finländare ett gott exempel,hur vi ska rösta.Nu har vi sagt att ja,vi vill ha det,såsom det är i Sverige.Jag som modersmål med finska vill gärna se att vi alla som är sanna finländare,tar till hänsyn,att det svenska språket hör till finländarnas kultur redan sexhundra år sedan.Visst glädjer jag mig att vi är finländare,och att svenskar är svenskar.Låt oss inte glömma bort,att vi har även en folkgrupp som är finlandssvenskar.Det menar inte att de är Svenskar som bor i Finland,utan att deras modersmål är svenska i Finland.Detta kan vi inte förneka,utan vi ska ta ett ansvar för den gällande lagstiftningen,att tjänstemän måste kunna behärska det svenska språket minst som godkänt.Vi får inte hindra finska med modersmål att ta sin student,även om inte de behärska svenska bättre än hjälpligt.Låt oss i stället ge mera möjligheter till finska barnen,att delta till de svenskspråkiga badskolor.Det nämligen visade sig att vara en utmärkt bra idé,då när min son började i en svenskspråksbad dagis som fem åring.Och som en sju åring gick han till en svenskspråksbad skolan.Han fick en belöning från Pohjola-norden stiftelsen och Huvudstadsbladet i Finland,eftersom han hade ett utmärkt resultat i svenska i studentskrivningar.Han som har finska som modersmål,fick han tack vare tvåspråkighet ett exellent betyg även i de sju andra språken.Han studerade ett år i Sverige och en tid i Norge.Han hade ingen problem att förstå norska i gymnasiet i Norge.Nu badar jag själv i det svenskaspråket genom att min make är en svensk.Jag inte heller hade något större problem att komma överens med norska i Norge.Jag önskar faktiskt att länderna i norden skall samarbeta mycket mera än tills detta.Vi har ingen anlädning att vi håller på att hjälpa länder som misssköter sin ekonomi,tycker jag.De nämligen är turistländer och har faktiskt väldiga möjligheter att skaffa pengar genom turismen.De får lära sig att ta sitt ansvar.Vill vi hjälpa dem låt oss undervisa dem,hur det går att ta sina miljoner Euros eller mera.Låt dem anställda ett behörigt folk som kan utveckla turismen i landet,då får de ökade skattepengar.Har folket kraft att handla höjas bruttonationsprodukt som i Sverige.Låt de portugisiska och krekiska ta sitt eget ansvar.Hjälper inget annat låt oss gå ut ur från det sjunkande skeppet EU omgående.EU har visat sig att det Europeiska samarbetet,på så här sett fungerar inte.Men låt oss inte slänga barnet med badvattnet,utan låt oss istället utveckla det tidigare samarbetet med de nordiska länder och forma en nordisk union.Norden utan Norge hör till EU och Norge har ju miljarder idag i sin statskassan i samma mängder som Sverige har i skulder.Norge var ett klokt land och gick inte in till EU.Sverige var ett klokt land och höll kvar sin krona.

    SvaraRadera
  3. Juholt oroad? Naturligtvis! Partier och pampar/ politiker som inte sätter sitt eget folk främst (oavsett samhällssyn) har skäl att känna sig oroade. / Finlandssvensk, boende och ARBETANDE i Sverige sedan 1967.

    SvaraRadera
  4. Man kan bara tacka Finnland,och konstatera att Sverige nu ligger inbäddat,mellan två länder som har c:a 20 % förnuftiga...men skaran växer dag för dag...2014 är nästa valår i Sverige,dit måste ni yngre kämpa,för att uppnå samma eller än bättre...Trots mörkret,kanske är inte fosterlandet förlorat än!!!F.ö råder jag er som inte riktigt upplevt svenska mediers vinklingar tidigare.Läs dagens repportering kring finska valet !!!AB lägger nyheten som en tredjehands,
    långt ner bland allmänt...Ledaren är speciellt lustig att läsa...

    SvaraRadera
  5. Som jag skrivit tidigare,sannfinländarna verkar kunna ingå i nästa finländska regering,antagligen tillsammans med socialdemokraterna,samlingspartiet (finska moderaterna) och möjligen Svenska folkpartiet.Och det är ju helt riktigt ett parti som ökat så krafigt mellan två val borde ju vara beredd att vara med i en regering.Om dom sen lyckas gemonföra det dom har lovat återstår att se./Petter

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-04-23 20:54

    Men jag undrar hur det här känns för finlandssvenskarna som är sannfinnarnas favorithatobjekt? De är ju också finska medborgare? Tror knappart att både sannfinnarna och svenska folkpartiet kan vara med i samma regering, då måste minst ett an dem förneka sig självt...

    SvaraRadera