torsdag 3 mars 2011

"Vi fruktar inte Khadaffi,


vi fruktar bara Allah", ropar de frihetstörstande libyerna.
Och jag funderar.
Det finns två betydelser för "fruktan", dels att rädas, ängslas, vara rädd för,
fasa för, bäva, banga.
Dels att vörda, dyrka, hysa vördnad för, tillbedja, lyda.

Jag tänker när jag betraktar händelserna i Nordafrika, att det finns ett samband med att så många muslimer lever under diktatorer, när deras liv går ut på att lyda, tillbedja, dyrka och rädas en högre makt.
Att från tidig ålder traditionsenligt och okritiskt lära sig att rabbla Koranen utantill, och varje sekund på dagen i resten av ditt liv, leva som iakttagen och helt medveten om vilka krav Allah ställer på dig och allt ditt handlande.
Att det är väldigt, väldigt modigt att göra den frihetsrevolt som de gör nu, med utgångspunkt från detta.
Och att det sorgligt nog kan synas tämligen enkelt för en ny envåldshärskare och despot att sätta sig över och på dem igen.
Jag hoppas av hjärtat inte det.

4 kommentarer:

  1. Hej Carina
    kolla in denna filmsnutt av en liten flicka som rabblar Koranen men mycket hellre vill ha en slickepinne.
    Religion är ett maktmedel och ett opium för folket, så sant som det är sagt.
    Ha det gott
    Eva-Marie

    http://petterssons.bloggsida.se/politik/hellre-slickepinne-an-koran

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-03-05 21:32

    Vi lyder Gud mera än människorna - de var den bekännande kyrkans motto i motståndet mot nazisterna, med portalfigurer som Bonhoeffer och Niemöller. Hier stehe ich, ich kann nicht anders, Gott helfe mir - så sade Martin Luther på Riksdagen i Worms. På samma sätt kan troende muslimer få kraft i sitt motstånd mot ett orättfärdigt regim. Barn som tvingas lära sig religiösa skrifter utantill - detta ofta förödande sätt att förmedla sin tro till nästa generation är inte muslimer ensamma om. Många kristna barn har plågats på samma sätt med bibel- och psalmboksverser, ofta läggande grunden för en livslång motvilja. Precis som en barnuppfostran som hotar med en allseende allvetande Gud som ständigt övervakar dig. Många uppväxter i pietistiskt och viss frikyrklig miljö, exempelvis, vittnar om detta.

    SvaraRadera
  3. Att lyda. Jag får lite skälvan av det ordet. Jag ser framför mig min far som tog tag om min nacke slängde mig med enorm vuxen manskraft mot badkaret, och sa när ska du lära dig att lyda, vad har jag sagt om hårstrån i badkaret? Eftersom jag frenetiskt skurat för att inte lämna spår efter mitt långa nytvättade hår var detta höjden av skam. Det gjorde ondare att inte ha lydit än att kastas av vrede.

    Frihet är det största ting.
    Ansvar är också bra att ha.

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-03-06 18:48

    Att lyda av fruktan - det är ögontjänande. Att lyda av respekt - det är OK!

    SvaraRadera