torsdag 31 mars 2011

Vi är utsatta för förföljelsesyndrom. Och det är milt sagt en mardröm.


"I takt med att samhället har blivit mer och mer tekniskt avancerat har det ökat möjligheterna för att förfölja någon,med tex mobiltelefoner och spionprogram på datorer. Med spionprogram kan stalkern övervaka det mesta som offret gör med sin dator, t.ex. läsa e-brev och se vem offret chattar med.

Vanligt är att en person som förföljer också har haft kontakt med psykvården vid ett eller flera tidigare tillfällen innan förföljelsen börjar.
Tankestörningar är det absolut vanligaste syndromet hos förföljelseförövare. Tankestörningarna yttrar sig genom hallucinationer, vanföreställningar och desorienterade tankar. Individer med tankestörningar kan ha diagnosen schizofreni.

Schizofrena individer har någon form av hallucinationer, ofta i form av röster. Rösterna kan vara befallande, alltså att de säger till individen att göra något. Det kan vara svårt för en person som hör röster att avgöra vilka röster som är verkliga och vilka som inte är det. Ett sådant tillstånd när personen inte kan avgöra vad som är verklighet kallas för ett psykotiskt tillstånd. Stalkers som befinner sig i ett psykotiskt tillstånd kan agera på sätt som framstår som väldigt underliga, med långa brev som de skickar till offren som exempel på handlingar.

Vanföreställningar är också vanliga bland stalkers. En vanföreställning är när en person tror något fastän det finns klara signaler från omgivningen att det inte förhåller sig så. En ovanlig typ av vanföreställning som finns bland en del stalkers är erotomani. Med erotomani menas ett tillstånd hos en person när denne har en vanföreställning om att offret och personen är i ett kärleksförhållande.

Eftersom personen har vanföreställningar spelar det ingen roll hur mycket bevis eller förklaringar som omgivningen ger för att förklara att det inte finns något kärleksförhållande. Det är möjligt att alla förklaringar från omgivningen och tecken på förskjutning från offret leder till en tro hos förövaren att det är tecken på kärlek, oavsett vad offret än gör så tolkas det som kärlekstecken eller dolda kärleksmeddelanden av en sådan förövare.

Andra vanliga vanföreställningar hos förövare är svartsjuka. Svartsjuke vanföreställningar där individen tror att dennes partner är otrogen trots att det finns klara signaler som pekar på motsatsen.

En sista typ av vanföreställning som finns hos stalkers är förföljelsemani (paranoia), det är ett tillstånd där en individ känner sig felhanterad av andra i sin omgivning. Och detta kan få till följd att stalkern börjar trakassera någon som den känner sig felhanterad av."

Expressen

16 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-03-31 11:18

    Mycket bra att Du definierar begreppet psykotiskt så bra. De flesta psykiska/psykiatriska problem (även t ex de jag har p g a min diagnos) är däremot neurotiska, d v s patienten är mycket medvetna om att de besvär de upplever (såsom t ex morgonångest) inte beror på upphittade skar i omgivningen, utan på den sjukdom/diagnos man har, neurotiska problem är ingen fara för omgivningen, "bara" ett problem för den som har den.
    Tyvärr försvinner denna distinktion ofta i vulgärdebatten där alla med pykiska problems anses psykotiska, trots att det är en liten minoritet som har dessa!

    SvaraRadera
  2. Tack, Thorsten, i dessa kaotiska dagar där varje mail, sms, samtal och kommentar får oss/mig att sätta hjärtat i halsgropen, måste jag tvinga tankarna till logiskt analytiskt tänkande.
    Det är inte helt lätt.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-03-31 12:40

    Jag känner med Dig, Carina. Och brasklapp: var och en av oss kan, om pressen och/eller utmattning blir extrem, bli tillfälligt psykotiska, ett "psykfall". Jag kan tänka mig att bli ohanterlig om jag (som ju redan har dålig samvete utan att ha begått brott) av någon obegriplig anledning, t ex förväxling, blir anhållen/häktad, i synnerhet om cellen inte har egen toa. Då garanterar jag ingenting, den ångest som jag skulle känna är inte av den här världen och jag vet inte vad den skulle kunna leda till!

    SvaraRadera
  4. SAGAN ÄR SLUT

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-03-31 16:10

    snipp snapp snut?

    SvaraRadera
  6. Ögon och öron överallt, Thorsten.

    SvaraRadera
  7. Och hur känner sig de kvinnor som blir utsatta för detta??? Går de vidare som om inget hänt,och eventuella hot mot dem,tvättar man lätt bort, innan det är dags att somna ...Tydligen är det viktigare,att utreda varför "boven" beter sig som han gör,och på alla sätt söka förringa brottets art..Att dessa genom åren ökat,har möjligen med omstruktureringen av vår befolkning att göra,eller....För nog uppfattar man att dessa "sagoberättare" ökat lavinartat senaste årtionden...Mina tankar ovan,kanske kan ha sin grund i att jag inte har blå ögon !!!

    SvaraRadera
  8. Det är inte alltid en man som förföljer en kvinna. Ibland är det precis tvärtom. Men hela familjer blir definitivt inblandade av helveteseländet.

    SvaraRadera
  9. Akta din halsgrop. Vilken idioti. Alla är ni idioter. Vem förföljer jag egentligen? Fråga dig själv. En öppenhet som detta gör det enkelt för mig att manipulera er. Carina Fina, Viktor, Sebastian, Soldaten Henrik, Svarta fläcken Samah, Anna, Malin. Jag har vunnit.

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2011-03-31 18:58

    Carina, jag börjar mera och mera förstå Din oro!

    SvaraRadera
  11. Rättsväsendet har tagit över.
    Ju mer förföljelse, desto värre för henne.

    SvaraRadera
  12. Thorsten Schütte2011-03-31 20:07

    Ja, någon gång lämnar även den skickligaste gärningsmannan/kvinnan ett spår. Något för den nya professionen IT-forensiker...

    SvaraRadera
  13. Ja, det är jag svarta fläcken samah som håller på. Ni fick mig.

    SvaraRadera
  14. Ja, det är jag Anna Hagberg som håller på. Ni fick mig.

    SvaraRadera
  15. Hej Carina
    stötte på din blog i min kamp mot tristheten.
    Detta ämne är jätteintressant o läsa om dock inte så roligt och vara involverad i.
    jag önskar er alla inblandae lycka till i kampen mot psykopaten.
    Hoppas Ni hittar honom/henne/det.. vad det än känneteckans som.

    /R

    SvaraRadera
  16. finns det något konkret tips på hur man ska bemöta en stalker?

    SvaraRadera