måndag 28 mars 2011

Utrensning av kristna pågår.


Islamistiska grupper har öppet deklarerat att målet är att rensa Mellanöstern från kristna, antingen genom att med terror skrämma bort dem eller helt enkelt ta deras liv.

Flera undersökningar pekar på att kristna nu är den mest förföljda religiösa gruppen i världen. Nyligen släppte den brittiska katolska organisationen Aid to the Church in Need rapporten ”Persecuted and forgotten” som hävdar att 75 procent av all religiös förföljelse riktas mot kristna.

Västvärldens sovande oförmåga och ovilja att starkt ta avstånd mot förföljelser av kristna har flera orsaker. En är rädslan för islamofobi.

Muslimer är idag det största hotet mot andra religioner runt om i världen, i synnerhet är Sverige världsledande i naiv flathet mot muslimsk extremism.


DN

9 kommentarer:

  1. Ulf Hjertén2011-03-28 10:11

    Islamentalistiska fundamentalister har i århundraden haft förföljelse av kristna på dagordningen. Men ofta hållits tillbaka av mera moderata krafter inom islam. Det verkar ju som religionsmotsättningarna i världen nu polariseras. Samtidigt som intresset för religionsdialog också ökar. Det råder med andra ord spänning i andens världar. Tyvärr spiller det av sig på den konkreta socila gemenskapen och det är allvarligt hotfulla mörka moln som seglar upp. Här behövs en hel del av Salomos och andras vishet. Lite droppar kommer förhoppningsvis från denna blogg.

    SvaraRadera
  2. Från det ena till det andra,Ulf, känner du Mats Sverker, präst nära dig?

    SvaraRadera
  3. Ulf Hjertén2011-03-28 10:22

    Förlåt alla stavfelen. Och så en undring: är vi verkligen världsledande i flathet vad gäller extremism? Är det någonting som jag känner igen från mina sammanhang så är det irritation mot och avståndstagande från fundamentalism i alla former.

    SvaraRadera
  4. Ulf Hjertén2011-03-28 10:23

    Mats Sverker känner jag inte.

    SvaraRadera
  5. Det bådar gott att i dina sammanhang så visar man tydligt avståndstagande.
    Jag som inte har samma förmån, dömer utifrån helheten i det politiska och mediala Sverige.

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-03-28 11:00

    Det är bra att nu även DN har tagit upp denna fråga på ledarsidan för att inte upplåta till aktörer som Världen i Dag att gotta sig i den!

    SvaraRadera
  7. Sorgligt, mycket sorgligt, om det blir så. Hoppas att de fundamentalistiska krafterna inte får fritt spelrum.
    Jag har bott i Israel en kort period i mitt liv, jag skulle väl knappast känna igen mig om jag kom dit nu. Men då kunde man se i t ex Jerusalems gamla kvarter ortodoxa judar med tinningslockarna fladdrande i vinden köpandes apelsiner av den arabiske frukthandlaren, medan katolska munkar passerade förbi i gränden. Ryggsäcksturister tog sig en öl, medan andra turistgrupper fick höra om Golgata. Osv osv osv.
    Nog kunde det höras inte helt trevliga kommentarer, (förstår varken arabiska eller hebreiska tillräckligt väl för att veta glosorna, men innebörden gick fram ändå), men det kändes som om alla fick plats. "Show respect, and you will be shown respect".

    /Öbon

    SvaraRadera
  8. Tack. När jag får situationen beskriven såhär sakligt och informativt, Gunnar, så snörper det ihop sig i mitt meallangärde av panik, litenhet och maktlöshet.

    SvaraRadera
  9. Thorsten Schütte2011-03-29 10:04

    Det är bara så, om man läser Gamla Testamentet med samma bokstavliga brillor, då framstår Judendomen och Kristendomen som lika kålsupare. Jag är ju själv troende kristen, men läser inte bibeln med fundamentalistiska glasögon utan mera som en beskrivning av hur många olika människor under en period av 1500 år har mött den levande Guden, vilket har lett till texter av många olika slag, allt från poesi till reseberättelser, men också centrala texter som jag läser som de står, kärnan, som sammanfattas i den niceanska trosbekännelsen.
    Och jag är helt överygad om att det inom Islam finns motsvarande olika sätt att läsa Koranen!

    SvaraRadera