torsdag 10 mars 2011

Mitt älskade Sverige har blivit cuckoo´s nest.



Vi svenskar tycker om regler och vill gärna att alla följer dem, "för allas trevnad", som en äldre dam nära mig uttrycker saken.
Såna e vi bara, no big deal.
Av denna enkla anledning har DN en enorm framgång med sin frågespalt, Hyfs och Stil, med experten Magdalena Ribbing.
Igår skrev Magdalena Ribbing(pappersupplagan)om hur vi vill ha det på arbetsplatserna, umgänget på rasterna är en känslig fråga för oss svenskar.
Vi vill inte se dåligt bordsskick, äckligt sätt, öppen mun eller folk som äter med fingrarna. Annat som kan reta oss är lunchlådor och kollegor som luktar illa.
Jobbsnacket bör lämnas utanför, liksom mobiler och radioapparater.
Påflugna arbetskamrater och åsynen chefen är direkt stötande för oss när vi har några minuter off.
MEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

När bussföretaget Kreolis i Jönköping, "för samma trevnad" ville att alla skulle tala samma språk, då lämpligen svenska och på samma ljudnivå, så tog det rent av hus i Sverigehelvetet.
Alla-dom-svenskar-som-tycker-rättast flammade av obehagskänslor och alla stod i kö för att med pekpinnan smälla Kreolis på varenda finger tills de var nästan röda och höll på att gå av.
Och puuuuh, nu kan A-D-S-S-T-R sova gott igen.
Kreolis tvingades dra tillbaka förslaget.

Vi svenskar tycker om och måste ha regler för allt.
Men.
Det vågar vi inte tala om för invandrarna,

11 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-03-10 12:38

    När jag jobbade på ABB var vi tre tyska kollegor. Ingen misstyckte att vi ibland (inte varje gång!) satt runt samma fikabort och pratade tyska. Likaså hade vi två kineser och en svensk som bott i Kina. Ibland satt dom runt bordet på samma sätt och pratade mandarin. Ingen störde sig på detta heller. Och sedan hade jag en kollega från Tornedalen som kunde berätta från den tiden, då man inte fick tala tornedalsfinska på rasterna, det var lika illa för samiska barn. Är det tillbaka Dit vi ska?

    SvaraRadera
  2. Min önskan är tydlig:
    Bara se till att våga ställa samma krav på alla svenskar oavsett etnicitet.

    Dessutom: För att närma oss varandra istället för att avskärma oss från varandra kan språket vara en fantastisk dörröppnare.

    Du ömmar alltid för den svagaste. En svensk bland högtpratande på utrikiska. Är det inte lika synd om honom som tornedalsbarnet?

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-03-10 12:53

    Notera att vi pratade tyska med varandra ibland, för det mesta svenska med kollegorna. På en vettig arbetsplats borde det aldrig behövas föreskrifter om sådant som ju faktiskt går att lösa med sunt förnuft!
    Sedan googlade jag A-D-S-S-T-R , doch utan framgång...

    SvaraRadera
  4. Inte konstigt Thorsten, eget påhitt för alla-dom-svenskar-som-tycker-rättast.

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-03-10 14:18

    Det var hyfsat svårgissat...
    Sedan tycker jag alltid som jag vill, utan att snegla på någon. Om man bortser från att jag ibland tycker saker som inte är lämpliga för tryck, då får jag ta ett djupt andetag och formulera om, så jag träffar sak och inte person.

    SvaraRadera
  6. Skillnaden med Thorstens arbetsplats och den nu aktuella är antagligen att i T. fall var det än försumbar minoritet som pratade utländska(och då antagligen 1 eller 2 olika språk).No big deal!

    På bussbolaget arbetar kanske mer än hälften med utländsk bakgrund och har rötter i olika länder(olika språk). Detta gör antagligen att det bildas grupperingar som pratar sina modersmål och övriga fattar nada....precis som i vissa delar av Sverige idag. Splittring och noll solidaritet med varandra.
    Välkommen till NYA folkhemmet!!

    /HellBoy

    SvaraRadera
  7. Inget annat land i världen (mig veterligt) låter människor bli medborgare utan att de kan tala landets språk. Inget annat land BETALAR (livet ut) för tolkar till människor som inte kan/vill lära sig landets språk.

    Att många pratar engelska, tyska, franska mm är väl acceptabelt då man i alla fall då har en rimlig chans att förstå vad som sägs.
    Men, det är väldigt irriterande med människor som i offentliga sammanhang pratar helt obegripliga språk! Det kan också - med rätta uppfattas som väldigt oartigt…

    I stället för att de lär sig svenska får vi väl börja med ett nytt påbud till svenska folket: att de genast lär sig arabiska mm. (men det förstås, vi får säkert inte göra det gratis, och vi får nog inte heller betalt under tiden)

    /Diskurs

    (Jo ett arabiskt ord kan jag: sharmota, det betyder hora)

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-03-10 15:58

    Arabiska är inte så svårt. Titta lite längre ner i bloggen unde "Gadaffi talar svenska" ;-)

    SvaraRadera
  9. Först blev jag glad, äntligen någon som sätter ner foten. Men jag anade att beslutet skulle rivas upp och att vissa skulle få ställa sig vid skampålen.
    Det är ohyfsat att prata så att andra i fikarummet utestängs. Förmodar att vi betalat mången god slant för dessa nysvenskar för SFI undervisning och att då inte använda sina kunskaper bland andra på rasten är oförskämt.
    Snacka om att nonchalera arbets"kamrater"!!
    Är man socialt kompetent så växlar man om till svenska när andra kommer i närheten i fikarummet för att vara kamratlig.
    Eva-Marie

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2011-03-10 19:01

    Är man socialt kompetent så växlar man om till svenska när andra kommer i närheten i fikarummet för att vara kamratlig. - Jamenvisst, det är det jag menar med sunt förnuft. När jag bara satt med en tysk kollega, då pratade vi tyska förstås, hade känns krystat annars, men när någon anslöt vid bordet, då bytte vi till svenska. Men hade man förbjudit oss att prata tyska, då hade jag gått i taket och tagit det som en förolämpning!

    SvaraRadera
  11. På mitt jobb (industriarbete)talas det förutom svenska:Finska,serbokroatiska,persiska,arabiska,spanska och några andra språk.I fikarummet talar dom som regel svenska men tex om dom sitter och för en dialog med varandra pratar dom självklart sitt modersmål,det har jag inget som helst problem med.Ibland kan det också vara så att jag sitter pratar med tex 3st andra av olika nationaliteter och jag är den enda som har svenska som modersmål./Petter

    SvaraRadera