måndag 14 mars 2011

Ett rysansfullt moment 22-inferno för Jim, den siste kustfiskaren.


Min Björn och jag satt efter middagen och fastnade framför en dokumentär på TV2igårkväll. Ganska omedelbart sträckte vi upp oss och tvärvaknade i söndagskvällsmyset, inte bara för att det berörde oss med tanke på vår egen situation och vårt fiskevatten runt ön. Utan för att inuti exploderade rättvisepatoset mot maktens översitterie och hopplöshetens vansinne.

Ensam är sannerligen inte stark för en fiskare, en god yrkesman och naturvän vars enda ambition är att leva varsamt på sitt fiskeri och leverera matfisk till handlarna på torget och oss konsumenter. Ty mot sig har han de arroganta, storväldiga och välbärgade sportfiskare som vill leka med fisken, locka turister till orten för att tävlas om att dra upp den största laxen, fotograferas med den, och sen slänga tillbaka "leksaken". Dessa män är däremot inte själva att leka med, för de inbillar sig att Jims enmansfiske stör, så att det inte kommer tillräckligt många fiskar i Mörrumsån, "deras" lekplats. Så de saboterar och vandaliserar ohämmat för att skrämma bort Jim och döda hans näring.

Mot sig har han också det stora mäktiga Fiskeriverket med alla sina tusentals anställda, som tagit mer än åtta år på sig att besvara en motion från Jim. Och som spränger i Jims fiskevatten för att se var det är gynnsammast för fisken att leva och föröka sig.
Om de hittade en bra biotop där det finns mycket fisk - så får inte Jim fiska där för att inte störa fisken.
Om de inte hittade en bra biotop, och alltså lite fisk - så får inte Jim fiska där för risken för utfiskning.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Som om det inte räckte, så ingick Landshövdingen, Sveaskog och Livsmedelsverket i denna moment22-groteska hets mot en ensam fiskare.
Björn och jag ryser fortfarande. Och är mer än fulla av beundran för denne Jim och hans fru, för att dom orkar.

5 kommentarer:

  1. Ett typexempel hur "diktaturens kreatur" tystar och förintar den enskilde.Ett bevis för hur lobbyism och pengars makt,kan förstöra ett samhälle.Liksom deras eget monopol i bl.a Vattenfall och kärnkraftverken,vill man styra och själva bestämma priset på varan.För nog är det så i båda fallen att staten är den som går segrande ur striden.En bit från ämnet ovan,men är det inte medvetet,att elpriserna skenar iväg på vintern.Att "vattenmagasinen" ALLTID är tomma på hösten,även om året varit regnrikast i mannaminne ??? Att de få generatorerna ALLTID måste renoveras/stängas under den elintensivaste perioden ??? Att elskatten är grädden på moset tillsamman med momsen,eller kan någon motsäga denna min teori.Kanske just därför Sverige går såååå bra,när man skinnar befolkningen in på bara kroppen !!!!

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-03-14 12:09

    Sveaskog? Har de inte ordförande Persson?

    SvaraRadera
  3. Riktigt Thorsten,men undrar om Sveaskog har lika dåligt rykte som Vattenfall utomlands !!!De sistnämnda skinnar inte enbart oss i Sverige, utan härjar nu fritt i bl.a Tyskland.Den negativa bild som Sverige fått genom deras aggerande med kartellbildningar,samt driften av sedan länge skrotfärdiga kärnkraftreaktorer saknar motstycke.Lägg därtill skövlingen av hela orter i Brandenburg,för att profitera på brunkålsutvinning.Nya koleldade kraftverk,som försöksvis ska lagra CO2 under bl.a en stad.Na ja,sådana nyheter slås sällan eller aldrig upp i vår sensationspress,långt mindre i STATS-TV.!!!

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-03-14 13:11

    Vattenfall - den största skadan för varumärket Sverige i Tyskland sedan trettioåriga kriget. Mina systrar i Berlin har i protest bytt elleverantör. Och visst hörs det om detta i svenska medier:
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4395994
    Och a propos ordförande Persson: Frugan Anitra blir ordförande i Svenska Spel...

    SvaraRadera
  5. Thorsten:
    Följdriktigt,liksom i andra diktaturer,ser man till att i första hand de egna skor sig.I Nordafrikas länder,Vitryssland m.fl,göre sig inte utomstående besvär.Makten fördelas uppifrån,liksom generösa löner och bonusar....Så fungerar ett av de länder i Europa,som utnämner sig själv till "demokratins företrädare"

    SvaraRadera