fredag 18 februari 2011

Svenska el-konsumenter.


Missa inte Per Lindwalls mycket talande artikel: "För Sverige och svenska elanvändare så har det rådande systemet fått absurda konsekvenser. Vi har den billigaste och renaste elproduktionen i Europa, som sammantaget överstiger vår konsumtion, men betalar de högsta elpriserna. För vanliga elkonsumenter lägger också de höga skatterna, elskatt och moms på denna samt på det upptrissade elpriset, ytterligare sten på bördan."

6 kommentarer:

  1. Den bästa kommentaren till artikeln:
    Låt oss göra som han föreslår!

    Inlagd av: Carl Schad, 2011-02-18 13:13

    Kan jag som medborgare inom Europaunionen sluta ett elvatal med någon annan elleverantör inom Europaunionens 27 medlemsländer. Det borde ju kunna gå då de fyra friheterna skall gälla. Det gäller bara det elförbrukningen.

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-02-18 14:17

    Saxar in min kommentar från:
    http://blogg.klart.se/konferens-om-vindkraft-vintertid/#comments
    här:
    Jag är den första att instämma i att alternativa energiformer, som ett slags ”startraket” behöver subventioner. Men dagens system med elcertifikat och alla möjliga specialskatter gör ju konsumenten totalt förvirrad när hon/han försöker begripa elräkningen, det är lätt att känna sig lurad på något vis. Vore det inte enklare att garantera ett nominellt minimipris per kilowattimme för (nyinstallerad, ej gammal vattenkraft som är nästan gratis) förnybar energi, inflationen och real prisstegring på energi kommer då automatisk fasa ut denna subvention i lagom takt. Subventionen betalas med skatt på övrig el, i övrigt rensas floran av alla möjliga avgifter och skatter. Och sedan ska momsen tas ut på nettopriset förstås, skatt på skatt gör återigen att man känner sig blåst som konsument!

    SvaraRadera
  3. Apropå kostnader för energi, (i form av naturförstörelse). Har ni sett det här?

    http://www.himmelsk.se/gas_skane_1.html

    Handlar om ev kommande naturskövling av Skånes vackara landskap på grund av gasutvinning.

    Shell har mutat in 25% av landskapet (ensamrätt), för att borra efter gas. Jag blir så förb*****..

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-02-18 15:33

    Jag delar en grundläggande skepsis mot att utvinna mera fossilgas. Jämförd med oljeutvinning och, sjufalt värre, kolbrytning är dock både påverkan på omgivningen och koldioxidutsläppen mindre. Och eftersom fossilgas och biogas kemiskt är samma sak (metan) kan ett distributionssystem vara gemensamt för båda.

    SvaraRadera
  5. Nästa investering på min ö är klar, det blir en egen vindsnurra.

    /Öbon

    SvaraRadera
  6. Ulf Hjertén2011-02-21 11:55

    Idag, måndag 21, kommer en sammanställning på Vattenfalls, Eons och Fortnums årsresultat. Häpnadsväckande många vinstmiljarder. Så går man till mina el och värmefakturor för 2010. Och drar slutsatsen: Något stämmer inte med den s.k fria marknaden. Kära Maud! Ta din säng och gå!

    SvaraRadera