torsdag 24 februari 2011

Sund balans? Ensamkommande barn till Sverige har ökat med 600 procent.


Lyssnade på nyheterna på P1 i morse:
Det kommer många fler barn till Sverige än regeringen hade räknat med och Migrationsverket har haft stora problem att placera ut barnen. Förra året kom det 2 400 barn ensamma till Sverige, de flesta pojkar i tonåren från Afghanistan och Somalia.
Sedan kommunerna tog över ansvaret för ensamkommande barn 2006 så har antalet barn ökat med omkring 600 procent. Det handlar om Malmö, Sigtuna, Mölndal och Solna.

– "De kommer nog att känna sig stressade, de kommer att känna att de får ta ett ansvar som inte de har bett om. Men om vi ska välja mellan barns rättigheter och den kommunala situationen så är det klart att vi måste välja barnens rättigheter varje gång", säger migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

MEN.
Vad är det han säger????
Hela kommuners stress i sitt vardagliga liv väger lätt gentemot att squeesa in ytterligare flyktingbarn???
Vad tror Dan Eliasson att vi i Sverige ensamma ska lyckas rädda och ta hand om alla barn i världen?
Att allting annat, inte minst barnens situation när de anländer, och alla andra omständigheter är av underordnad betydelse?
Är inte Dan Eliasson väl blind och naiv för sitt tunga ansvar?
Vad säger de hårt pressade kommunerna när generaldirektörn, ger blanka den i hur de enskilda individerna mår och hur Sverige kan fungera?



sverigesradio SvD

22 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-02-24 10:24

    2400 barn på 290 kommunder, det blir inte ens 10/kommun om man skulle dela på bördan rättvist i stället för att klumpa ihop på några få ställen!

    SvaraRadera
  2. Det håller jag med om.
    Vad jag så ilsket vänder mig mot är generaldiretörens usla omdöme och hans fullkomligt galna inställning till kommunernas anställda människor och deras situation.
    Ingen annan chef skulle våga uttala sig så om personal som dignar under stress, det vore direkt ledarskaps-självmord.

    SvaraRadera
  3. Hej Carina -Fina!
    Det är löjligt att vi kallar dessa människor för barn.
    Ordet barn används i betydelsen en människa som inte fyllt arton år. Äldre barn, 13–19 år, kallas tonåringar eller ungdomar. Biologiskt är dock en människa barn till dess att hon eller han passerat puberteten och är könsmogen.

    ”Varför är ökningen av antalet ensamkommande, minderåriga asylsökande till Sverige så ASTRONOMISKT jämfört med till övriga Norden?
    Sedan kommunerna tog över ansvaret för ensamkommande barn 2006 så har antalet ”barn” ökat med omkring 600 procent.”
    Läs mer:
    http://meritwager.wordpress.com/2011/02/24/varfor-ar-okningen-av-antalet-ensamkommande-minderariga-asylsokande-till-sverige-sa-astronomisk-jamfort-med-till-ovriga-norden/

    ”Nyligen uppmärksammat fall visat sig att ett så kallat ”barn” som fick PUT direkt efteråt greps som misstänkt för terrorism och i en kenyansk identitet, där han dessutom är mycket äldre?”
    Läs mer:
    http://meritwager.wordpress.com/2011/01/18/en-migga-vi-maste-fatta-beslut-snabbt-och-vara-misstankar-och-farhagor-avfardas-med-att-vi-utreder-for-mycket-och-den-som-utreder-for-mycket-far-ingen-loneforhojning/

    SvaraRadera
  4. Anonym, håller med dig, varför, varför envisas med detta "Barn"-begrepp? Förväntas jag/vi vara så dumma att vi inte ser skillnaden? Och vad är myndigheten ute efter med att förvrida synen på oss?

    SvaraRadera
  5. Barn är man till man fyller 18, enl FN:s barnkonvention som Sverige tillsammans med nästan 200 andra länder undertecknat. Ta gärna upp frågan på den nivån, om du vill, anonym.
    Att vi i dagligt tal kallar äldre barn för tonåringar är en annan sak.
    Att det finns personer som ÄR äldre än 18 är återigen en annan sak.

    Låt oss diskutera allt i rätt ordning.

    /Öbon

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-02-24 15:20

    Rätt Öbon. Kommer även ihåg med vrede en lustigkurre som skämtade med en dödlig diagnos (accelererat åldrande) när han beskrev dessa barn/ungdomar. Föräldrar till barn med denna obotliga och dödliga åkomma kunde säkert hålla sig för skratt!

    SvaraRadera
  7. Tycker fortfarande, som anonym, att det ihärdigt envetna och väl styrda epitetet, är en medveten strategi för att försöka föreställa tonåringarna som mera hjälplösa och ömmande fall.
    I min värld är en tonåring en tonåring, precis som när vi talar om svenska diton.
    Jag vill gärna tro att vi svenskar inte ska behöva föras bakom ljuset för att vilja hjälpa flyktingar, stora eller små.
    I FN:s barnkonvention används ordet barn i betydelsen en människa som inte fyllt arton år.
    Äldre barn, 13–19 år, kallas tonåringar eller ungdomar. Biologiskt är dock en människa barn till dess att hon eller han passerat puberteten och är könsmogen.

    SvaraRadera
  8. Han som skojade om "skäggbarnen" är en känd barnboksförfattare.....fast politiskt korrekta blev mest arga för att han raljerade över de stackars ensamkommande och inte över de som drabbats av för tidigt åldrande.

    /HellBoy

    SvaraRadera
  9. I det här fallet försår jag satiren, mycket väl, att möta en absurditet med en annan absurditet.

    SvaraRadera
  10. Jag får villigt erkänna att jag tillhörde dem som blev lurad. Det var på den tiden när jag trodde att det politiker sa var sant.
    Jag tyckte så synd om dessa ensamma barn, men kunde inte förstå hur de hade klarat att ta sig ända upp till Sverige. Små femåringar som alldeles själv tagit sig genom land efter land för att en dag knacka på i Svergie.
    Det var ju inte riktigt så. Det var inte alls så!!!!
    Skäggbarn eller ankarbarn, ligger närmre sanningen.
    Eva-Marie Malmö

    SvaraRadera
  11. Thorsten Schütte2011-02-24 21:44

    Men denna absurditet gick ut över barn med en dödlig sjukdom och deras familjer som togs som "gisslan" i en diskussion av en fråga (flyktingbarn) som inte hade ett skvatt med deras sjukdom att göra:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Progeri#Hutchinson-Gilfords_syndrom

    SvaraRadera
  12. Jag är definitivt inte utan stor och varm empati för barnen med sjukdomen på länken. Och vill naturligvis inte dem något lidande.
    Men. Anser att det är den absurda svenska antiintegrationen och det olustiga överstatliga smygandet med en dold agenda, som framkallar utfall av den här typen.

    SvaraRadera
  13. Anders Jacobsson var författarens namn.
    Gott in himmel,Thorsten! Så hemskt var det väl inte?
    Tror inte något mer än du tagit illa upp förutom de pk-människor som dock gick i taket pga att han skojade om ankarbarn. Ajabaja!
    Otäck sjukdom men det finns det tyvärr alltför många av...

    /HellBoy

    SvaraRadera
  14. Läste någonstans om ett 20-tal EFB(ensamkomm....barn)som utanför Stockholm på ett badhus sexuellt trakasserat barn i 10-11 årsåldern(alltså RIKTIGA barn) som hade födelsedagskalas för en av dem......ingen god reklam för EFB-förespråkarna.
    Har bara en sak att kommentera detta med: Skicka tillbaka dessa 20 barn/ungdomar/whatever! De har från första stund visat att de inte hör hemma i ett civiliserat samhälle. Tragiskt i sammanhanget är att det skrivs nada om detta i vanlig gammelmedia utan man får denna info endast genom ofiltrerad media såsom PI (politisk inkorrekt) mm.
    Godnatt!
    /HellBoy

    SvaraRadera
  15. Ja, läste samma sak: http://sdpartille.wordpress.com/2011/02/23/20-ensamkommande-anmalda-for-sexbrott-mot-badande-smaflickor/

    Det är bedrövligt, när ska fjället falla från ögonen på de svenska naivisterna?
    20 snuskiga ensamma "barn", Öbon, som försöker sig på gruppvåldtäkt på 11-åringar som firar födelsedag.
    Die dumme Schweden.

    SvaraRadera
  16. Hej Carina-Fina.
    Nu har det visst blivit alldeles för många anonyma här .... jag får nog börja med en signatur...
    Vill påpeka att jag bara står för det att "Det är löjligt att vi kallar dessa människor för barn."
    Det är faktiskt inte bara löjligt, det är rent av absurt. Som om vi skulle skriva om våra "gymnasiebarn" och vad ska vi i fortsättningen kalla barnförbjudna filmer då alla stackars 18 åringar fortfarande är "barn"
    Hälsningar från signaturen Diskurs

    Och förresten - "öbon" - är det "nivån" på 18 åringarna som är det centrala?? Herregud vad menar människan?

    SvaraRadera
  17. Vore kul om Anders J. ville kommentera här eftersom även han är en följare av denna blogg....Anders, upp till försvar, om du orkar ta den för femtielfte gången?

    SvaraRadera
  18. Nu är det min tur att utbrista ett "herregud". Jag försvarar verkligen inte ett beteende som de äldre barnen, tonåringarna, visade prov på när de antastade ett gäng yngre flickor.
    Jag anser inte att jag är naiv eller politiskt korrekt för att jag avskyr när diverse "anonyma" drar fram storsläggan och kastar ur sig saker. Om någon här tycker att jag är det, fine.


    Jag påpekar bara än en gång att MAN ÄR BARN TILL DET MAN ÄR 18, oavsett biologin, oavsett åldergränser för filmer, oavsett straffmyndighetsålder, oavsett vad vi vanligen kallar ungdomarna.

    Som jag skrev i förra inlägget, kontakta Sveriges FN-ambassadör m fl och begär en översyn av barnkonventionen om det sticker så i ögonen vad 200 länder har ratificerat.

    /Öbon

    SvaraRadera
  19. "Man är barn tills man fyller arton för att FN och 200 länder har bestämt det" ?
    Öbon, jag är alldelers för rebellisk för att bara köpa överhetens påbud, när förnuftet säger något heeeeelt annat.

    SvaraRadera
  20. Ulf Hjertén2011-02-25 11:30

    Borde man inte tala om mognadsgrad istället för biologisk ålder? Till en av våra högstadieskolor kom vid ett tillfälle några somaliska pojkar som varit med i kriget som barnsoldater. Med gevär ungefär lika långa som de själva. Nu var det inte små biologiska barn precis. Tuffa, stöddiga och de skrämde nästan livet ur många, både vuxna och elever. Men när man i några fall vid några unika tillfällen kom dem "innanför skinnet" upptäckte man mycket små barnasjälar. Sedan dess aktar jag mig noga för generalliseringar och generella avvisningar. Det gör naturligtvis problematiken ännu mer komplicerad, men vem har sagt att livet ska vara enkelt och solklart i alla stycken.

    SvaraRadera
  21. För mig är det helt okej om du Carina vill slåss mot FN ang barnkonventionen, men varför?

    Varför inte hellre lägga energin på en strid du har möjlighet att få gehör för?

    T ex att det finns folk som tar sig rättigheter på andras bekostnad, som kanske skyller på tidigare tillkortakommanden, (taskig barndom o dyl) för att de går över vissa gränser.

    Nu måste jag gå ur denna diskussion, inte för att jag är ett fegsnöre, men för att jag ska hinna förbereda mig med packning och annat inför sportlovsfirande.

    Jag önskar alla en skön vecka!


    /Öbon

    SvaraRadera
  22. Thorsten Schütte2011-02-25 11:51

    Önskar ett trevligt sportlov, Öbon!

    SvaraRadera